Рецепти за празници: Експериментирайте с „нещо по-така“

Вкусната храна гарантира добро настроение на празника.

Необичайна добавка към познато ястие ще го направи уникално

Салатите позволяват да развихрите въображението си

Ако ви е омръзнало по празници да ядете руска салата, „Снежанка“, пържоли и тирамису, опитайте да разнообразите менюто, като добавите по някоя необичайна съставка към добре познатите ястия. Така ще изненадате гостите с истински кулинарни шедьоври, за които дълго ще се говори в приятелската компания. Руската салата например можете да направите не с обикновена, а с майонеза от авокадо, да добавите пресни краставици и зелена ябълка на кубчета. Като цяло салатите дават най-обширно поле за развихряне на въображението.

Напоследък (откакто ги има на нашия пазар) скаридите все повече участват в тях, както и в различни предястия. Но тъй като не всеки обича морски дарове, а и много хора са алергични към тях, спомнете си доброто старо кьопоолу и лютеницата, към които можете да добавите сварен нахут, кедрови, слънчогледови или тиквени семки. Ориенталският хумус също отскоро се настани на българската трапеза. Можете да обогатите нахутеното пюре с обикновено бяло сирене на кубчета, нарязани доматчета чери и малко чесън. Полейте с подлютен зехтин. Става чудесна разядка.

Пържолите са класика на празничната трапеза, но можете да ги направите малко по-различни – напълнени с шунка и топено сирене например, или увити в листа от кисело зеле. Подходящи за повече гости са ястията в йенска тенджера, които представляват месо на късчета, комбинирано с различни съставки: сметана или топено сирене, кисели краставички, гъби, лук.

Те са и най-благодатни за приготвяне – смесвате всичко в тенджерата, захлупвате и го слагате на 160 градуса във фурната за минимум 2 часа. Никакво отваряне, разбъркване, добавяне на продукти. Така ще ви остане време за десерта. Не се изхвърляйте с тежки маслени и шоколадови торти, защото всички вече ще са преяли и ще поискат само мъ-ъ-ъ-ничко парченце. Извадете кутия сладолед от фризера, гарнирайте го с плодове и ядки, каквито имате, и го полейте с малко сироп или ром. Лесно и вкусно. 

Майонеза от авокадо

Необходими продукти:
2 бр. авокадо
2 жълтъка
150 мл растително масло
1/2 лимон, сокът
сол

Начин на приготвяне:
2-3 часа преди да започнете да правите майонезата, сложете растителната мазнина във фризера. Махнете кожата на авокадото и костилките. Месестата част намачкайте на пюре. Разбийте жълтъците до побеляване. Без да спирате да разбивате, на тънка струйка добавяйте охладената мазнина. Когато сместа се сгъсти и побелее, добавете пюрето от авокадо, лимоновият сок, посолете и разбъркайте. Можете да използвате майонезата от авокадо във всички рецепти, в които се употребява обикновена майонеза. Подходяща е и като сос към меса и зеленчуци.

Кокошка, запечена в бекон

Необходими продукти:
1 кокошка около 2 кг или по-едро пиле
50 г масло
2 глави чесън
200 г бекон
8 стръка мащерка
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Разтопете леко маслото и намажете кокошката от всички страни. Овкусете със сол и черен пипер отвън и отвътре, завържете бутчетата със здрав конец и оставете птицата да престои 30 минути. Загрейте фурната на 210 градуса. Главите чесън се разполовяват напречно, като се внимава да не се разпаднат. Нарежете бекона на тънки филийки и сплетете 9 от тях на решетка, като 5 филийки се редят перпендикулярно една на друга и се преплитат с 4 хоризонтални. Поставете останалия бекон в центъра на съда за печене, половината стръкчета мащерка върху бекона и отгоре сложете птицата с гърдите надолу. Поръсете с листенца от останалите стръкчета мащерка и разпределете чесън наоколо. Сложете съда в долната третина на фурната. След 15 минути намалете температурата до 140 градуса, обърнете птицата с гърдите нагоре и ги покрийте с решетката от бекон. Печете 1 час. Преди да сервирате, оставете да престои в чиния 10 минути, след което нарежете на порции.

Патица с ябълки

Необходими продукти:
1 патица 2,5 кг
1 ч. л. ванилова захар
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. смлян кардамон
1 щипка индийско орехче
5 големи зелени ябълки
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Отстранете излишната мазнина от областта на врата и опашката на патицата. Надупчете кожата й от всички страни с вилица. Смесете всички подправки, включително солта и черния пипер. С получената смес натрийте патицата, като подправките се втриват в кожата. Оставете да престои 15 минути. Загрейте фурната на 160 градуса. Поставете решетка в тавата за печене и сложете патицата с гърдите надолу върху решетката. Печете в долната третина на фурната 40 минути. Нарежете ябълките на едро, почистете ги от сърцевината и оставете кората. Извадете тавата от фурната, сложете настрана патицата и махнете решетката. Поставете ябълките в тавата за печене и върху тях поставете патицата с гърдите нагоре. Пече се още 30 минути. Можете да включите грила за последните 10 минути, за да получите златисто кафява кожа. Прехвърлете патицата и ябълките в чиния и сервирайте.

Пияни пържоли в зелеви листа

Необходими продукти:
вратни свински пържоли според броя на хората
листа от кисело зеле и малко зелев сок
черен пипер, кимион, червен пипер, горчица
1 дафинов лист
1 ч. ч. червено вино
2-3 с. л. мас и малко масло

Начин на приготвяне:
Пържолите леко се начукват и се намазват с горчица. Поръсваме ги с черен пипер, кимион, червен пипер. На дъното на йенска тенджера, пръстен съд или тенджера под налягане слагаме зелеви листа. Всяка пържола се завива в зелев лист и се нарежда плътно в тенджерата или гювеча. Сипваме виното, зелевия сок и малко вода. В средата слагаме дафиновия лист. Отгоре покриваме със зелеви листа и притискаме с чиния (ако ще ги варим). Слагаме на котлона и варим на слаб огън или печем във фурна на 180 градуса. 

Хит на седмицата

Пълнени свински котлети

Необходими продукти:
6 свински котлета, по-дебели
150 г кашкавал
150 г шунка
1 ч. ч. сварени гъби
60 г масло
1 ч. ч. вода или червено вино, бира
черен пипер, кимион, чубрица, сол

Начин на приготвяне:
Всеки котлет се разрязва откъм страната, противоположна на костта, така че да се получи джоб. Посолява се, поръсва се с подправките отвътре и отвън. Кашкавалът, шунката и гъбите се нарязват на ситно и с тях се пълнят котлетите. Забождат се с клечки за зъби или метален шиш. Отгоре на всеки котлет се слага парченце масло. В тавичката се сипва 1 ч. ч. вода, червено вино или бира. Пекат се в умерена фурна, като се обръщат веднъж. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме