Есенни рецепти: Тиквата грее на трапезата

Приготвянето на тиквата отнема време, но вкусът ѝ компенсира усилията.

Подходяща е и за десерти, и за ястия с месо

Един от първите продукти, с които се захранват бебетата

Есента е дошла, когато видим по улиците купчини с тикви и се понесе примамливото ухание на печена тиква. Този зеленчук, който всъщност по роднинска линия е плод, се усвоява много лесно от организма, няма мазнини, алергени, съдържа малко калории и затова се препоръчва на всякаква възраст. Това е един от първите продукти, с които се захранват бебетата, защото се понася добре от нежните им стомахчета.

Тиквата може да се вари, пече, задушава. За каквито и ястия да се използва, тя трябва да се обработи предварително, за да омекне. Изключение правят рецептите за баници и тиквеници, в които тиквата е настъргана. Тогава обаче трябва леко да се поръси със сол или захар и да се изстиска, за да се отстрани водата, която е много и може да остави печивото сурово в средата. Най-често използваме тиквата в десерти и сладки баници или просто печена на фурна и поръсена със захар или мед, орехи и канела.

Има обаче доста рецепти, където тя се съчетава с месо и други зеленчуци, най-често картофи, моркови и лук. Пасирана и разредена с бульон или сос от печено месо, тиквата е чудесна основа за сосове. Сварена и пасирана, замества картофеното пюре като гарнитура, придавайки на ястието екзотичен, леко сладникав вкус. От месата се съчетава добре с дивеч, телешко, заешко, патица, гъска. Ефектна за сервиране пред гости е тиквата, напълнена с месо и зеленчуци и опечена във фурна.

Пълнена тиква с пилешко и зеленчуци

Необходими продукти:
1 малка тиква (тип цигулка)
300 г пилешко филе
1 стрък праз
1 червена чушка
2 с. л. елда
60 г кашкавал
3 с. л. зехтин 
сол

Начин на приготвяне:
Тиквата се срязва на две половинки и се почиства от семената, като се издълбава с лъжица. Издълбаната месеста част се нарязва на малки парченца, които ще бъдат използвани за плънката. Половинките на тиквата се напръскват със зехтин и сол. След това се поставят в тавичка, предварително намазана с масло или друга мазнина, и се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. Празът и чушката се почистват и нарязват на ситно, а пилешкото филе – на кубчета. Зеленчуците и пилешкото се задушават до побеляване на месото. След това се прибавят елдата и парченцата тиква с една чаша вода и се оставят на тих огън, докато изври течността. Ако е необходимо или елдата и тиквата не са сварени напълно, може да се добави още малко вода. След като стане готова тази смес, се сваля от котлона и с нея се напълват тиквените половинки. Върху тях се настъргва кашкавал и двете половинки се запичат още 10-15 минути, докато кашкавалът се стопи и зачерви.

Салата с карфиол и тиква

Необходими продукти:
2 шепи карфиол (розички)
1 шепа тиква (цигулка, на кубчета)
1 камба (червена)
1 чушка
2 стр. целина (листа и стебла)
2 с. л. зърна от нар
кора от 1/2 лимон (настъргана)
За дресинга:
зехтин
лимонов сок
сол
мед (по желание)

Начин на приготвяне:
Сварете тиквата до омекване, но не прекалено. Отцедете и залейте веднага със студена вода. Отцедете отново. Гриловайте розичките карфиол за кратко на грил тиган. Може да добавите няколко капки зехтин. Сипете ги в купа. Нарежете почистените чушка и камба на ивици, а целината на дребно. Сипете при карфиола и добавете тиквата. Смесете продуктите за дресинга на вкус и полейте зеленчуците. Объркайте внимателно и разпределете в чинии. Поръсете с лимоновата кора и зърна нар. 

Печена тиква със сирена

Необходими продукти:
500 г тиква
100 г пармезан
100 г чедър
4 с. л. зехтин
сол, черен пипер, розмарин

Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета. Подправя се със сол и черен пипер. Поставя се в керамична тава и се поръсва със зехтин. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, под фолио, 40-45 минути, докато омекне напълно. Готварското фолио се отстранява и тиквата отново се поръсва със зехтин. Прибавят се настърганото сирене пармезан и нарязаното на малки и тънки парчета сирене ементал. Допича се още 10-ина минути, докато сирената се разтопят. Ястието се поднася горещо, поръсено с нарязан на дребно пресен розмарин. Може да бъде основно ястие, но също така е и чудесна гарнитура за печено месо и риба. 

Тиквеник с готови кори

Необходими продукти:
1 пакет кори
1 кг тиква
малко сол
1 ч. ч. олио
5 с. л. счукани орехови ядки
5 с. л. захар
2 ванилии 
1 ч. л. канела
2 с. л. галета
2 с. л. стафиди, накиснати в ром
0,5 ч. ч. пудра захар
маргарин или масло за отгоре

Начин на приготвяне:
В голяма купа се обърква тиквата - настъргана, наръсена с малко сол и изстискана от водата. Сокът не се изхвърля – ще потрябва за поливане на тиквеника. Към тиквата прибавяме ореховите ядки, захарта, ванилията, канелата, галетата, стафидите. Разбърква се много добре. Обръщаме корите с широката част към нас. Вземат се 2 по 2, ръсят се с олио и по цялата им дължина в единия край се слага от тиквата. Навиват се на руло и се подреждат в намазнена кръгла тава като вита баница. Отгоре се слагат парченца масло или маргарин. Пече се в умерена фурна. Готовият тиквеник се напръсква със сока от тиква, в който е разтворена малко захар, и се завива с по-дебела кърпа. Изстиналият тиквеник се поръсва с пудра захар и ванилия. 

Хит на седмицата

Крем карамел с тиква

Необходими продукти:
250 г тиква
6 с. л. захар
За крема
3 яйца
4-5 с. л. захар
1/2 капсула ванилова есенция
270 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:
Тиквата се реже на едри кубчета и слага в тенджера с 250 мл студена вода. Варим с 1 с.л. захар 10 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади. Карамелизираме захарта в тиганче и я изсипваме в купички. Поставяме отгоре парчета сварена тиква. В купа разбиваме яйцата и смесваме с млякото, останалата захар и ванилията. Изсипваме сместа в купичките, които поставяме в тава с вода, която трябва да стига до средата им. Печем във фурна, загрята на 140 градуса, около 80 минути, като на всеки 20 минути наливаме по 100 мл ледена вода в тавата или слагаме по 3-4 кубчета лед - така тя няма да заври и да направи шупли в крема. Готовият крем карамел се обръща в чинийки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме