В Шри Ланка ядат люто и не боледуват

Докато пътешествали, Радостина и Георги Стоянови харесали най-много кухнята на Шри Ланка.

Софийският rCurry е единственият ресторант в страната, който предлага екзотичната кухня

Радостина и Георги Стоянови внасят фермерски продукти директно от острова

Най-честият въпрос, който задават на Радостина и Георги Стоянови, е различават ли се ястията в Шри Ланка от тези в Индия. Да, категорични са двамата, макар в основата и на двете кухни да стои оризът. Използват се и леща, нахут, кашу, кокосово мляко и масло. Ако има някаква прилика, тя е по-скоро с южноиндийската кухня, но подправките – къри, куркума, джинджифил, черен синап, черен и лют червен пипер – се комбинират по различен начин.

„Тайната на шриланкийските ястия е в бавното им готвене – понякога повече от 2 часа. Те не се пържат, а се задушават на слаб огън, къкрят. Затова, а и защото са предимно зеленчукови, не тежат на стомаха, не създават чувство за преяждане, а благодарение на подправките се усвояват много лесно от организма“, обяснява Радостина, която е вплела част от името си в това на ресторанта, който откриват срещу Сатиричния театър в София със съпруга ѝ преди шест месеца – rCurry. Именно това странно стоящо отпред „r“ е нейният знак.

Двамата живели седем години в Катар и това им дало възможност да попътуват из Близкия и Далечния изток. От храните, които опитали, най-много им допаднали тези в Шри Ланка. Когато си дошли в България, започнали да ги готвят за приятели и така от дума на дума дошла идеята да превърнат хобито си в основно занимание за Рада, която иначе е културолог по образование. Намерили и главна готвачка – българка, омъжена за шриланкиец и живяла 20 години в страната.

Наложило се да приспособят някои от ястията към българския вкус, защото у нас не ядем чак толкова люто, каквато е традицията в Шри Ланка. Затова пък дават възможност желаещите сами да си добавят пикантни подправки. „Лютото е традиционно за Южна и Югоизточна Азия, защото активира хормона на щастието, регулира храносмилането и спасява от микроби и болести – обяснява Рада. – Не е случайно, че Ковид-19 почти подмина Шри Ланка.“

Освен подправките, посетителите могат да си изберат и самите ястия, които са изложени в топла витрина. Персоналът подробно обяснява кое какво е и как е приготвено. Преобладават вегетарианските и веганските ястия, но има и такива с морски дарове, пиле и свинско месо. Шри Ланка е един от най-големите износители на скариди в света. Всичко се приготвя с кокосово масло, което семейството внася директно от острова. Оттам са и нисковъглехидратният фермерски ориз, и куракан нудълите, които са от просо и са много полезни, и джакфрутът – плодът на вид хлебно дърво, заместител на месото за вегетарианците, който може да се опита единствено тук, и кокосовото мляко, и подправките. В допълнение към вкусната и здравословна храна можете да изпиете чаша уникален син чай от растението пеперуден грах. Той подобрява работата на сърцето, храносмилането и паметта, а с билката може да се оцвети ориз, което придава екзотичен вид на храната. 

Дяволско пиле

Необходими продукти:
1 кг пилешко месо от бут
3 глави червен лук 
300 г зелена или червена чушка
20 чесън
20 г джинжифил
4 с. л. доматено пюре
2-3 домата на кубчета
1 ч. л. семена от черен синап
1 ч. л. къри
1 ч. л. куркума
2 с. л. соев сос
1 ч. л. черен пипер
2 ч. л. лют пипер
сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета и се маринова със сол, черен пипер, куркума и къри. Оставя се да престои 30 минути. Една глава лук се нарязва на ситно и се задушава с чесъна, джинджифила и пилешкото месо. Прибавят се соевият сос, доматеното пюре и малко вода. Оставя се да къкри до готовност на месото. Когато е готово, се прибавят нарязаните на едро останали 2 глави лук, чушките и доматът на кубчета. Слага се лютият пипер. Ястието се оставя да къкри 5 минути и е готово.  

Куракан нудълс със скариди

Необходими продукти:
200 г скариди
1 пакет нудълс
50 г моркови
50 г зелен фасул
50 г зеле
200 г лук или праз
1 с. л. чесън
1 с. л. джинджифил
2-3 листа къри
сол
кокосово масло

Начин на приготвяне:
Нарязаните зеленчуци се задушават в кокосово масло, слагат се подправките, почистените и бланширани скариди. Нудълите се сваряват предварително според указанието на опаковката и се добавят към ястието. Всичко се разбърква и се отстранява от котлона. 

Моркови кашу

Необходими продукти:
400 г моркови
50 г сурово кашу
100 г лук
10 г чесън
10 г джинджифил
1 ч. л. куркума
1 ч. л. къри
1/2 кен кокосово мляко
кокосово масло
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Леко се задушават в кокосово масло нарязаните лук, чесън, джинджифил и моркови. Прибавя се кокосовото мляко, може и малко вода – 1 ч. ч. Когато омекнат морковите, се прибавя предварително накиснатото кашу (10-15 минути в топла вода). Разбърква се и се готви, докато морковите станат леко хрупкави. 

Свинско печено къри

Необходими продукти:
500 г свинска плешка
200 г лук 
20 г чесън
20 г джинджифил
1 с. л. печено къри
1 с. л. семена от черен синап
3-4 листа от къри
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. куркума
кокосово масло

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на едри кубчета и го мариноваме със сол, черен пипер, куркума и печено къри. Оставяме го да престои 1 час. Задушаваме в кокосово масло чесъна, лука, джинджифила, семената от синап, листата от къри. Прибавяме месото и всичко се задушава за кратко. Налива се вода – да покрие месото в тенджерата. Оставя се да къкри на бавен огън 2-2,5 часа.

Хит на седмицата

Скариди с кокос

Необходими продукти:
500 г скариди
100 г лук
20 г чесън
20 г джинджифил
сол, черен пипер
1 ч. л. куркума
1 ч. л. къри на прах
5 листа от къри
сок от 1/2 лимон
1 кен кокосово мляко 
1 домат

Начин на приготвяне:
Слага се да заври кокосовото мляко с подправките, нарязаните лук, чесън и джинджифил. Когато заври, се добавят скаридите за 5 минути. След това се слагат доматът, нарязан на кубчета, и лимоновият сок. Разбърква се и се отстранява от котлона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме