АСТАНА - Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев бе преизбран на поста си с 95,5 на сто от гласовете на избирателите, съобщи Ройтерс.

Така 70-годишният политик подобри собствения си рекорд от 91,2 на сто подкрепа, каквато имаше на президентския вот през 2005 г.

Сегашният мандат на Назърбаев ще е 5-годишен (преди реформите м.г. той бе 6-годишен). Той е на поста от 1991 г., когато бе обявена независимостта на страната.

“Мандатът, който народът ми даде, ще използвам за продължаване на нелеката задача по модернизирането на страната икономически и политически, за подем в селското стопанство, образованието, медицината ”, каза президентът. Той обеща още, че ще бъдат раздавани микрокредити в селските райони, а безработните ще получат образование и професии.

На изборите се явиха още трима кандидати, като най-висока бе подкрепата за Гани Касимов, депутат, който получи 1,9 на сто от гласовете.

Според наблюдателите от ОССЕ има констатирани нарушения по време на изборния процес в 9 на сто от посетените секции. Сред тях са групово гласуване, наличие на идентични подписи и др.

Сред първите, които поздравиха Назърбаев за победата, бе руският президент Дмитрий Медведев.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола