Още 4 области обявиха вчера грипна епидемия. Става дума за Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. Така регионите, засегнати от свинския грип, станаха 18 или близо 2/3 от територията на България. До края на седмицата се очаква в някои от областите като Софийска и Благоевградска мярката да бъде отменена, а на други места на страната - тепърва да се обяви.

При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище, напомниха от ведомството на д-р Стефан Константинов. И през тази година то е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист от болничните заведения, от “Спешна помощ” и от личните лекари. Спасителните медикаменти се разпространяват чрез Регионалните здравни инспекции в страната по заявка на болниците или джипитата. Отпускат се безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

“За София утре (б. р. днес) ще е учебен ден. Трябва да се случи нещо извънредно, за да продължи ваканцията”, каза просветният министър Сергей Игнатов. Той добави, че в Стара Загора тя ще продължи до 6 февруари като 35 хил. ученици от региона няма да са в класните стаи. “Загубите на учебния материал не са големи и не се предвижда отучване”, обяви Игнатов.

А ето какво се случва в страната:

* Монтана - обявената епидемия затваря днес вратите на 60 училища в областта. В Монтана сред децата между 4 и 14 години болнитеса 663 на всеки 10 хил., казаха медиците. В Лом учениците са разпуснати още от миналата седмица, защото оттогава са в грипна ваканция.

* Бургас - Грипната ваканция се удължава до 2 февруари включително. Причината са многото болни деца.

* Перник - И за местните ученици грипната ваканция е удължена - до края на седмицата. Заболелите продължават да са 316 на всеки 10 000 души, а епидемия се обявява при над 200 болни на 10 000 от населението.

* Шумен - Болните в региона са 377 на всеки десет хиляди. По тази причина грипната ваканция за учениците ще продължи до края на седмицата, решиха вчера от просветния инспекторат.

* Русе - Заради обявената епидемия учениците се разпускат до 7 февруари. Прекратяват се детските консултации и плановите операции.

* Плевен - Днес децата влизат в клас, защото принудителната почивка заради H1N1 свърши. Но останалите мерки като спрени планови операции, свиждания, детски и женски консултации продължават да са в сила.

* Пловдив - Грипът не подмина и кмета Славчо Атанасов. От вчера той е в болнични за 3 дни. Временният му заместник Александър Долев уточни, че грипът не бил свински, но Атанасов е на легло. Грипната ваканция в областта вчера бе удължена до края на седмицата. Но заповедта на регионалния инспекторат бе отменена няколко часа по-късно. Причината е, че образователното министерство отказало да парафира документа, казаха запознати.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола