“Валери би момичето с юмруци и ритници! Подхвърляше го с шутове като съдран чувал из стаята! Такъв бой не съм виждал и в затвора, а там беше страшно!”

Това разказал миналата година пред следствието в Монтана Светлин Павлов от врачанското село Хайредин. Той е един от свидетелите по делото за жестокото убийство на 17-годишната Кинче Андреева от приюта “Люба Тенева” в Берковица. Процесът срещу мъжа, обвинен за убийството - Валери Венциславов по прякор Фасли, ще започне на 12 януари в Монтана. Присъдата, каквато и да е тя, няма да замени нуждата от сериозна дискусия за съдбата на изоставените деца, които често са жертви на сексуални и други престъпни посегателства, смятат социални работници.

Три месеца изтезания

Картината на последните три месеца от живота на Кинче е изпълнена с кръв и кошмари.

“Кинче дойде при нас през 2001 г., едва на 8 години. Беше хубаво и лъчезарно момиче. Имаше си проблеми - плод на средата, в която беше родена! Тя е най-малката от 14 деца на живеещо в страшна мизерия семейство в Монтана”, разказват възпитателите в берковския дом “Люба Тенева”.

Фатална обич

На 10 декември 2009 г. след училище Кинче поискала разрешение да излезе из града с приятелката си Мария, но на автостоп стигнала до Монтана. Привечер отишли на гарата да хванат влак за Берковица. На перона Кинче видяла Валери Венциславов и се влюбила.

“През 2008 г. Кинче отключи тежко заболяване - биполярно афективно разстройство, съпроводено с депресии и мании. Диагнозата поставиха в психиатрията на Александровската болница и там я лекуваха. Една от проявите на болестта бе и силен сексуален нагон!”, разказват социални работници.

На гарата в Монтана Кинче се хвърлила на врата на 29-годишния Валери и двамата започнали да се целуват.

“Ти се връщай, аз отивам да се женя!”, казало момичето на приятелката си. На другия ден директорката на приюта Анелия Петрова уведомила МВР, което обявило Кинче за издирване.

През това време влюбените живели около месец при сестрата на Венциславов в София. Фасли не си намерил работа и се върнал с булката си в ломското с. Мокреш. Тогава започнал кошмарът, прекършил живота на Кинче. Безработният и съден за кражба Валери пиел всеки ден и пребивал момичето пред безучастните погледи на майка си, съседи и приятели.

“През януари 2010 г. отидох у Валери. Момичето бе със синини по лицето. Накара я да пие ракия, а после започна да я рита”, разказва Мито Томов. Дни по-късно той срещнал Кинче пред къщата на Валери - боса и насинена. Фасли я изгонил, защото откраднала пари от него. Последвал втори бой. Любимият й заблъскал главата й в стената. Скачал върху корема й, докато изпаднала в безсъзнание. Свестил я с кофа вода и я оставил да лежи като дрипа. Когато се съвзела, Кинче почнала да уговаря тайно Мито Томов да избяга с него. Фасли чул и я бил още по-жестоко.През февруари Мито и Валери пак се събрали да пият. Този път Валери я изправил до стената с вдигнати ръце. Кинче стояла така с часове. Всички заспали, тя се опитала да се свие на пода, но Фасли не й дал. След полунощ, отмаляло, момичето легнало до Мито. Майката на Валери събудила сина си. Ядосан, апашът я заудрял с брадва. Вързал ръцете й с въже, съблякъл я и започнал да я налага с колана си.

Седмица по-късно Светлин Павлов от Хайредин отишъл да навести авера си от килиите Фасли. “Кинче беше синя и подута като балон. Фасли обаче поиска да му играе кючек и я би, защото не може. Така я налагаше, че си глътна езика”, споделя Павлов. Уплашен, мъжът се обадил на телефон 112. Фасли не пуснал лекарите и излъгал д-р Йордан Таранчоков от Спешна помощ, че момичето има епилептични припадъци и е паднало до тоалетната. Казал, че не можело да говори, защото е пияно.

На 25 февруари Фасли и майка му сами извикали линейка от Лом. Дежурният д-р Красимир Влашки предложил да откарат Кинче в болница, но Фасли отказал с обяснението, че тя често припада. Ден по-късно апашът все пак я откарал в ломската болница. Но тя вече била в кома. Заради критичното си състояние на 1 март Кинче Андреева била откарана в София в “Пирогов”, където я оперирали. Въпреки това на 6 април тя починала.

Пред полицията Фасли казал, че аверът му Светлин е пребил любимата му. В линейката за “Пирогов” обаче Кинче сама издала пред директорката Анелия Петрова името на убиеца си. “Валери ме би много”, казала тя.

Делото срещу Венциславов за убийството на Кинче вече е в съда. Срещу него бе заведено и второ дело в Берковица. Дни след смъртта на Кинче Валери се появил в балканския град и заплашил приятелката на убитата - Мария Миронова, да мълчи, за да не я последва съдбата на мъртвото момиче. Районният съд осъди през декември м. г. Фасли за заканите на 10 месеца условно.

За смъртта на Кинче прокуратурата в Монтана обвинява апаша в умишлено нанесена тежка телесна травма и смърт по непредпазливост. За това престъпление законът предвижда до 12 г. затвор. На подсъдимата скамейка обаче няма да застанат мълчаливите свидетели, пред чиито очи бавно и мълчително си отиде 17-годишната девойка.

Анелия Петрова, директор на приюта “Люба Тенева”:

Животът на Кинче не беше никак лек. За решаване проблемите на момичето търсихме агенция “Закрила на детето”, “Социално подпомагане”, общината в Берковица. Искахме да бъде преместена в специализирано заведение. Но за съжаление в България няма институции или социални услуги за психично болни деца. На последната среща през 2009 г. се взе решение Кинче да бъде настанена на 14 декември в Кризисния център в Монтана. Но тя избяга 4 дни преди това. Надявам се онзи, който отне живота й, да получи заслужено наказание. Но бих искала законът у нас да бъде много по-строг за престъпниците, които посягат на деца.


Бърдоквата
06.01.2011 13:38:57
0
0

Законът трябва да бъде ужасно струг за онезичиновници, които знаят в каква среда живеят тези деца, но се правят на разсеяни или хич не ги интересува. те наравно с убиеца са истинските виновници за смъртта на момичето. За тях също трябва да има съд.

djonik
06.01.2011 15:06:29
0
0

Добре, този е ясен. Патологичен садист, пияница, накратко - измет. Ще лежи в затвора, където ще пукне. Обаче какво правим със социалните работници в Монтана? Тези малоумници не са ли знаели за този случай, или просто са си мълчали? Те не са по-малки боклуци от убиеца.

Fafner
06.01.2011 15:25:11
0
0

СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ФАСЛИ !!!

Biri4ka
06.01.2011 15:44:10
0
0

Негъра в Тексас го държали в затвора невинен 30 години, а тоя м ангал получил пробация. Кога ще се научим да не правим компромиси?

mimi321
06.01.2011 15:46:23
0
0

За пасивните свидетели също трябва да има наказание.Майката на убиеца е също много виновна.

baba
06.01.2011 16:34:44
0
0

Да се върне смъртното наказание за извергите,за да могат добрите хора да живеят спокойно.Обвинявам съдебната система- мудна лигава и неспособна!

palomita
06.01.2011 19:07:47
0
0

смърт по непредпазливост!?!?! На коя планета сме и кой е този свят? Тя е умирала бавно пред очите на изметта. Още една вратичка за престъпниците да получават по-малки присъди :(

onzi
06.01.2011 23:09:26
0
0

Искате ли да го намери като излезе, и да му направим едно наше си специално шоу на тоя. Ей такива като него ме докарват наистина до лудост. Ако има навити за тази работа да напишат.

maria
06.01.2011 23:21:35
0
0

Kakva nepredpazlivost, gospoda sadii? Tova si e 4isto ubiistvo. I za vsi4ko tova sa znaeli socialni rabotnici, lekari i drugi 4inovnici na zaplata. Nqma druga darjava, v koqto sadebnata sistema da e sluga na mafiqta i prestapnicite. A kakvi sa tezi lekari? Te ne sa li razbrali, 4e momi4eto e prebito. Bezdu6ie i bezduhovnost caruvat dnes v "demokrati4na" Bulgaria.

çiko
07.01.2011 03:16:01
0
0

dayte mu adresa natova kuçe da vidi kak se ebe mıjko dupe1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола