Българинът Атанас Чобанов, живеещ в Париж, създаде сайт “Болканлийкс” - по подобие на “Уикилийкс” на Джулиан Асанж.

“Болканлийкс” обещава да публикува тайни документи за “организираната престъпност и политическата корупция” у нас.

На сайта има указание как да се качват такива документи, за да бъде гарантирана анонимността на подателите. За целта бил осигурен специален криптиран сървър.

Има два текста, които наистина претендират за нещо ново. Първият е за меморандума, подписан на 30 ноември 2010 г. между НЕК и "Росатом" за АЕЦ "Белене" (виж по-долу).

Вторият е за масонска ложа в българската съдебна система.

Още в четвъртък вечерта ГДБОП се запознала със съдържанието на сайта. "В него са публикувани стари данни, излизали вече в медийното пространство и за които е имало разследване, как са изтекли. Ако се появят нови документи с класифицирана информация, ще започнем веднага проверка", заявиха антимафиоти.

34 топюристи в списък на масони

Като "информация за масонска ложа в съдебната власт" сайтът "Болканлийкс", който има претенциите да е нашенският формат на "Уикилийкс", пусна списък. Списъкът не претендира за изчерпателност. А "Труд" се дистанцира от неговата достоверност.

Доколкото обаче м. г. по настояване на Съюза на съдиите тръгна дебат за осветяването на масоните в Темида, въпросът продължава да е актуален.

Най-вече защото людете, облечени във властта на тогата, трябва да се ползват с обществено доверие, а за това се иска законът да е над тайните добрини и делата да са на светло - нещо невъзможно за членовете на тайни общества.

В приетия на първо четене проект за промени в съдебния закон е записано, че магистратите и членовете на ВСС изрично трябва да декларират членството си в тайни общества. Това ще влиза в спецрегистър.

В пуснатия от "Болканлийкс" списък има 34 имена - на членове на ВСС, съдии, прокурори, адвокати, частни изпълнители, бият на очи и 18 женски имена.

Част от юристите, към които се обърнахме, дипломатично не скриха участие в ложите. Други обаче бяха искрено шокирани и катерично отхвърлиха замесването им.

Тук са имената на бившия правосъден министър Антон Станков, на някогашния зам. правосъден министър Маргарит Ганев, на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, на шефа на етичната комисия на Висшия съдебен съвет Цони Цонев барабар със съпругата му, която е икономист. Спомената е даже зам. главната прокурорка Галина Тонева. Тя бе изумена от присъствието си в такъв списък. "Поне да кажат в коя ложа членувам, доколкото знам, жени масони няма", каза тя.

Антон Станков обаче попита: "Е, какво лошо имаИзписан е и бившият шеф на окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков заедно със съпругата му Михаела Аршинкова, адвокат. Двамата бяха категорични, че нямат нищо общо с тайни организации. "Единственият дамски клуб, в който съм участвала, е "Лайънс клуб" в Благоевград", добави Аршинкова. И декларира, че с никого от магистратите в "списъка" не е имала дори професионални контакти и не се е явявала на дела пред тях. Шефът на апелативния съд в София ген. Пенгезов отказа коментар, но според него, ако предложенията в закона за съдебната власт влязат в сила, " в съдебната власт няма до станат хора".

Бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев заяви, че "тези списъци са ученическо съчинение", но той самият никога не е криел, че от дълги години членува в масонското движение в България.

Според запознати списъкът е с давност поне от година и липсват знакови имена от третата власт.

Масонството ползва езика на символите за усъвършенстване на благородни цели и идеали. Както каза Антон Станков, сред тях са чукът на каменоделеца, пергелът, символ на създателя и сътворяването на света, Библията, съответно Коранът, камъкът, който е знак на самоусъвършенстването. Слънцето и Луната в масонството са символ на извисяването. В съдебната власт обаче единствен бог е законът.

Лилия ХРИСТОВСКА, Елена ЕНЧЕВА

Масони според “Болканлийкс”

Антон Станков

Атанас Вълков

Веселин Пенгезов

Даниел Минов

Димитър Райчев

Иван Михайлов

Илиян Кършев

Константин Симеонов

Красимир Аршинков

Маргарит Ганев

Росен Русев

Росен Сираков

Тодор Тодоров

Тоньо Тонев

Цони Цонев

Янко Бъчваров

Вилма Василева

Катя Вълкова

Марина Анкова

Михаела Аршинкова

Ганка Цонева

Галина Тонева

Росица Минова

Стойна Колева

Нели Шопова

Денка Русева

Магдалена Пенгезова

Миглена Балджиева

Димитра Толика

Ирина Симеонова

Донка Сиракова

Тоничка Кисьова

Иванка Карчева

Меглена Ангелова-Цацарова

Великият майстор Володя Лозанов: Този поменик е неверен

Видни масони в България приемат с недоумение появата на имената на магистрати, обявени за техни "братя", както се обръщат един към друг членовете на древната организация.

В България има две официално признати масонски ложи. Велик майстор на едната е Володя Лозанов, а на другата - Григорий Вазов. Според Володя Лозанов публикуваният списък с имена на масони магистрати е неверен и не съответства на списъците на нито една от двете регулярни ложи, които са съставени само от мъже. Той не отрече, че у нас има ложи, в които членуват и жени, но те се наричат парамасонски и се смятат за нерегулярни, тъй като не отговарят на 9-те основни принципа в масонството.

Според Григорий Вазов едно от най-тежките наказания в организацията е, когато един масон си позволява публично да обявява кой е масон без негово съгласие.

В България се спекулира на тема "масонство" и тенденциозно се тълкува принадлежността към една организация, в която няма нищо лошо да се членува, възмущават се членове на ложата. А това, че наистина има представители на различни професии, спомага за развитието на една организация, която е двигател на обществото.

Меморандумът за "Белене" - на адвокатска бланка

Меморандумът, сключен между НЕК и "Росатом" на 30 ноември 2010 г., е писан на електронна бланка на частно лице - Мария Бижева, разкри сайтът "Болканлийкс".

Документът беше публикуван на страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) още на 30 ноември. Файлът носеше името "Final 2 edited biateral.doc".

От "Болканлийкс" тръгнали по електронната следа и открили "странни неща". "Вместо реквизитите на МИЕ (така сайтът съкращава името на министерството - б. р.), откриваме, че автор е Maria Bizheva от фирмата ANG и носи заглавие TITAN Mine Mouth Power Plant", пише неизвестният автор. Във фирмените регистри той е открил лице с име Мария Бижева Славова, съсобственик на 50% от "Евро лигал груп" ООД. Неин съдружник е Румен Тенев Манолов, който от своя страна е в борда на "Електромет". Изпълнителен директор на последната фирма е Богомил Манчев, шеф на "Риск инженеринг", подизпълнител на архитект-инженера "УорлиПарсънс" - консултанта на НЕК за АЕЦ "Белене" .

Мария Бижева Славова е и регистриран адвокат.

"Труд" потърси вчера коментар от консултанта. Мария Бижева е юрист, който работи за "УорлиПарсънс", потвърдиха от компанията. Тя се занимава с "Белене" като част от екипа на архитект-инженера от края на 2004 г., допълниха оттам.

Според пресцентъра на МИЕТ е възможно при изготвянето на документа Мария Бижева или посочената в индексите на файла фирма да е ползвана като консултант от руската страна. От "УорлиПарсънс" обаче отхвърлиха тази хипотеза, като подчертаха, че консултират само НЕК, а не "Росатом" или друг участник в проекта "Белене".

"Смятаме за пропуск на техническите лица от българска страна, че в инициализацията на документа са останали сигнатурите от матрицата на руското предложение", допълниха от МИЕТ. Оттам обаче подчертаха, че първоначалният руски проект е бил почти изцяло пренаписан, като всички искания на нашата страна са били отчетени. Окончателният текст защитава българските интереси, казаха от МИЕТ.

Стенограма, оставки и поредни скандали

На сайта "Болканлийкс" е публикувана и стенограмата от закритото заседание на вътрешната комисия в предишния парламент, пред която ген. Ваньо Танов съобщава за среща на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с Братя Галеви. Документът се появи в медиите още през април 2008 г. Тогава се оказа, че за срещата на басейна "Спартак" е посредничил Алексей Петров, а Румен Петков публично го освети като офицер на прикритие. По-късно вътрешният министър подаде оставка.

Само преди три седмици скандалът избухна с нова сила. Пред БНТ Ваньо Танов обяви, че Румен Петков е участвал в подялба на наркопазара в среща с Братя Галеви по покана на Златко Баретата и с посредничеството на Алексей Петров.

По-късно от американското посолство обявиха, че са отнели визата на бившия МВР шеф. Румен Петков пък представи документи, че срещу него в България не се води разследване.

И докладът "Драшков" отдавна е в мрежата

"Болканлийкс" публикува и скандална справка на ДАНС. Документът под заглавие "Относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация" изтече в медийното пространство през октомври м. г.

Главни герои в справката, известна още като доклада "Драшков", са: бившият шеф на службата Петко Сертов, Алексей Петров, Татяна Дончева, Стефан Гамизов и др. Документът се появи в интернет, след като той и още 6 документа изчезнаха от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев, заради което той стана обвиняем и бе пратен на съд.

Разследването срещу Станишев започна през ноември м. г., когато бившият съветник в ДАНС Алексей Петров предаде на добра воля на Бойко Борисов изчезналата секретна справка.

Пуснаха графика как поскъпва газът

Сайтът "Болканлийкс" публикува и два документа от 2006 г. за поскъпването на руския газ за България.

У нас те са по-известни като "договорите на Румен Овчаров". Единият документ, с който медиите разполагат от година, е "Допълнително споразумение № 11", сключено с "Овергаз" и "Булгаргаз". С него се въвежда график за увеличение на фиксираната доставна цена от $ 83 за хиляда куб. м газ до пазарната, която сега е близо $ 350. Според графика вече плащаме 90% от пазарната тарифа, а от 1 януари 2011 г. ще покриваме 95% от нея.

Вторият документ е мемоморандум между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за транзита на руски газ.

Подготвиха отделите "Правен", "Бизнес", Криминален" и "Общество".


Bon4o
10.12.2010 22:30:31
0
0

4obanov e dobre izvesten suratnik na narko-dilara Rusanov izdava6t parodieto Budilnik v London.

Anubis
11.12.2010 00:26:10
0
0

Dobre 4e s tozi internet svetat stana po globalen i 4ernite rizi na izmekqrite izlizat po lesno na qve !!!

Йордан Цонков
11.12.2010 03:49:51
0
0

Чобанов не е никакъв разследващ журналист, още по-малко патриот, желаещ да покаже нещо на българският народ. Отричащ всичко със знака BG, той дори няма реалната представа за добро и лошо, но не се срамува да слага само отрицателни знаци , освен за себе си. Човек, който нарича България - БълХария, а българите - бълХаре, не бих приел като достоверен източник на информация. Против всички и всичко - който не вярва, да погледне страницата му във Facebook и се разрови из останалите му блогове. Пази се и стои настрана от българската общност тук.Много въпроси могат да се зададат за тази личност, но има и един много важен - като какъв той е познат на българските журналисти? Не е ли по-добре да се дистанцирате от него и да се опитате да разберете истина ли е това, че притежава "пикантна" информация? Защото от кьор фишеци ни е омръзнало.

учуден
11.12.2010 08:07:01
0
0

Що не погледнете договора с Газпром, ами се лигавите със световни конспирации ?!

бай Ганя
11.12.2010 08:35:37
0
0

Жени " Масони" няма ,могат да са само " Ко Масони " ! Демек, логистичен м'атриал ....

kel4o
11.12.2010 10:16:05
0
0

Е и? К'во като са масони?

бай спиро
11.12.2010 13:55:46
0
0

Ченгеджийницата се премести в Париж :))))))))))))

Боримечката
12.12.2010 14:23:02
0
0

Истината за масоните и Руско-турската война,в полза на БълХария ша цъфне ли,ба Чобанов ????Що ровиш кат вол с кравясали очи дет не тря@@???РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола