Забраната за любителския риболов най-вероятно ще бъде удължена до 10 юни, а не до 31 май, както предвиждаше заповедта на земеделския министър Мирослав Найденов.

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Явор Недев, обясни пред агенция „Фокус", че удължаването се налага заради по-студеното време през април и май, което е забавило размножителния период на някои видове. Освен това тази година ИАРА разполага с по-малко средства за зарибяване на водоемите.

Първоначалната идея е била забраната да бъде до 15 юни. След разговори с организациите на рибарите обаче се стигнало до компромисната дата 10 юни - четвъртък. Така от 11 юни - петък и в следващите почивни дни всички любители спокойно ще могат да ловят риба, след близо двумесечно въздържание, съобщи Недев.

Забраната за любителския риболов бе наложена на 15 април. Новата заповед вече е представена на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и чака неговия подпис, за да влезе в сила.

Повече от 70 км бракониерски мрежи е заловила ИАРА от 1 февруари до 10 май тази година. Съставени са над 600 акта за установени административни нарушения на бракониери и любители рибари, пренебрегнали забраната за риболов.

Наложените глоби на нарушителите са за над 80 000 лв, а иззетите риболовни уреди - над 600 броя. Конфискуваната риба за същия период е над 10 тона. Тя е дарена на социални домове.

Над 52 000 броя са издадените билети за любителски риболов до началото на май. Билетите са за над 950 000 лв., съобщиха от ИАРА.


недоволен
26.05.2010 20:33:54
0
0

недев , ти жива риба виждал ли си бе путьо , студено било и неси е хвърлила хайвера ,я се заемай да ловиш бракониерите ,а не се ебавай с нас -чесните и корекните чакащите с нетърпение съкралната дата , защдто светът е малък и не се знае знаели се , или тебе само от бракониерите е страх , м,,,,, и , да ти е,,а чиновник н,,,,,,н

Бай Марко
27.05.2010 07:40:19
0
0

Ясноооооо, г-н Недев дава бонус още 10 дни на мрежарите.На всички е ясно, че в забранения период на рибата когато по водоемите няма рибари е царството на бракониерите мрежари.Когато ние редовните риболовци сме за риба винаги подаваме сигнали когато забележим нередности.Сега още 10 дни няма да ги безпокоим.До кога ще има такива управници които да са на страната на нарушителите???????????????

Бай Марко
27.05.2010 07:44:14
0
0

Дано министъра на земеделието г-н Мирослав Радев прочете тия коментари преди да е подписал тази ГЛУПАВА заповед. Останал с убеждението,че той поне е разумен човек

Mnogo nedovolen
27.05.2010 12:01:05
0
0

Абе господа , къде бяхте когато забранявахте рибата и ви досвидя да дадете на въдичарите още 2 дни ,за да закрият сезона в неделя , нима тогава не беше студено? Или както казва колегата по-горе вече имахте уговорка с бракониерите ? Хич не се оправдавайте с това, че няма пари за зарибителен материал, защото това е само да намерите повод за удължаване царството на бракониерите . Кога рибарите с по една въдица ще хванат 10 тона риба ? Поне толкова се хвалите че сте конфискували от бракониерите, а колко не сте хванали въпреки нашите сигнали няма да коментираме. А това, че рибата се дава на домовете за стари хора не е лошо , само че да не е както стана в Габрово полицаите залавят бракониери с 200 кила риба и издават протокол за 200 килограма а след намеса на вашите служители от ИАРА в дома влизат само 100 килограма(имало е едно за мен едно за теб). Можете да направите справка от габровския вестник „100 вести”.За тия 10 дни бракониерите ще измъкнат поне 100 пъти повече риба, отколкото въдичарите .

стоянов
27.05.2010 12:11:08
0
0

хищните риби отдавна са си хвърлили хайвера а эабраната эа риболов важи и эа тях Ще се реши ли най-после въпроса с по-ранното отпадане на эабраната эа риболов на хищни риби от таэи на мирните

БРЕГОВИ ВЪДИЧАР
27.05.2010 12:52:02
0
0

Риболовците с моторни лодки станаха повече от нас бреговите въдичари с осакатени въэможности эа успех от брега а уловите им са многократно по-големи и то на доста едри екэемпляри эа ноито ние от брега можем само да мечтаем В същото време разходите им эа эаплащане на риболовен билет са като на нас БРЕГОВАЦИТЕ -Эащо минстър Найденов не подхвърли на министъра на финансиите да се поэамисли дали да не увеличи десетократно размера на стойността на риб-билет на лодкаджиите Щом имат моторни лодки значи разполагат и със средства Какво ще кажете колеги БРЕГОВАЦИ

Dian Petrov
27.05.2010 13:32:12
0
0

Драги господа изглежда най-големите бракониери в държавата са министъра на ЗХ и директора на ИАРА.Тази заповед е направена само за мрежарите,които явно няма да попречат на размножаването.Драги министре и директоре вие сте престъпници инехаете за аквакултурите.Моля напуснете,аман от некадърници

Mnogo nedovolen
27.05.2010 16:57:24
0
0

Bай Маркооооооооо нали ги знаеш нашите министри особено в това правителство те ако не сменят една заповед 3-4 пати значи има нещо гнило .Еи на и господин радев( пиша го с малкабуква щото го заслужава ) си отмени заповедта от 15.03.2010 . Браво министре остана верен на делата на вожда си .

babavihronravk
27.05.2010 17:20:50
0
0

Бойко, Бойко, тройната коалиция това, тройната коалиция онова ... . Един дол сте брато! Нииикаква разлика. Колкото и да се напъва човек с две-три пръчки няма как да обезкости огромният язовир, за разлика от денонощните мрежари. Тези мрежари, които най-често се вихрят по време на чума(забрана), защото ги няма дребните рибки, за да звънят на глухите.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола