“Пак ли ще си сменяме паспортите? Пак ли ще висим по опашки? Пак ли държавата ще се нагуши с милиони от скъсания джоб на българина?” С тези и други въпроси прегряха редакционните телефони в последните 2 дни, откакто правителството прие цените на новите документи за самоличност.

Почти всеки помни хаоса в България при смяната на паспорти преди 10 години и на автотабели преди 4 години. От МВР обаче уверяват, че подобни чудеса от героизъм няма да се повторят. И пускането на новата система за документи с биометрични данни ще стане възможно най-цивилизовано.

През 2010 г. изтичат сроковете на над 2 млн. лични карти, 1,2 млн. международни паспорти и към 1 млн. шофьорски книжки. Подмяната на документи не е задължителна, ако тяхната валидност не е изтекла!

Сегашната система за лични документи ще продължи да работи до 29 март. Всички издадени дотогава документи ще важат и в следващите години, независимо че са без биометрични данни. След тази дата ще бъде пусната новата система. За да се избегнат опашките пред гишетата, парламентът удължи с 6 месеца срокът за всички лични карти и шофьорски книжки, изтичащ през тази година.

Затова и експертите от МВР съветват:

Първо, погледнете датата, до която е валиден вашият документ! Ако тя не е през календарната 2010 г., нямате никакви притеснения. С документите си можете да пътувате през граница, да шофирате, да сключвате договори... - всичко си е както досега.

Второ, ако изтича срокът на личната ви карта или на шофьорската ви книжка, а трябва да пътувате с тях в чужбина, необходимо е да ги смените. Шестмесечното удължаване на срока важи само за територията на България. Още днес можете да отидете и да си подадете заявление за издаване на документи. Те ща са от сегашния си вид и ще ги платите по старите тарифи. Дори даса без биометрични данни, те ще са валидни до датата, която е записана в тях. Да речем - до10 март 2020 г.

Трето, ако сте в България, но ви си налага да пътувате с международен паспорт, можете да си извадите такъв от стария вид в дните до 29 март. Независимо че няма да е с чип, документът също ще важи за 5 години и не се налага дотогава да бъде подменян. В момента не се приемат заявления за смяна на лични документи само от българи, живеещи в чужбина.

До 7 март паспортните служби към 183 РПУ-та в страната, плюс 27 Областни дирекции на МВР и СДВР, плюс 28 пункта на КАТ трябва да бъдат оборудвани с техника. Около 3 седмици системата ще бъде тествана, после - пусната.

По-добра защита от фалшификации

1. Кодирана снимка с персонални данни на притежателя на документа, които са невидими с просто око.

2. Машинно четима зона, покрита със защитно фолио. Данните ще могат да се приемат само от уреди, с които работят службите на МВР.

3. Образ-дух на собственика с данните на притежателя на паспорта.

4. Лазерно перфориране на изображението на собственика, наблюдавано на просвет.

5. Постоянно изображение, което е скрито и не се забелязва с просто око.

6. Гилошна линия, светеща в УВ диапазон.

7. Микротекстова разделителна линия, отпечатана в защитна мрежа.

Това са само част от защитите на главната страница в международния паспорт. Експертите предвиждат и други елементи на останалите страници, като целта е да се сведе до минимум възможността на фалшификаторите да ги подменят една по една или по двойки. Ще съществуват и защити, известни само на тесен кръг специалисти, чието мнение ще се търси при решаване на наказателни дела или съдебни спорове.

Слагат чип само в някои документи

Чип с биометрични данни ще бъде вграден само в международните, дипломатическите, моряшките и служебните паспорти. Ще се използва и в картите, разрешаващи пребиваването в България на граждани от трети страни. Такава защита няма да има във временни паспорти, удостоверения, гранични пропуски, лични карти, шофьорски книжки и всички други карти, издавани на чужденци у нас.

75-килобайтовият чип е най-сигурната защита в новите документи. В него ще са записани цифровата снимка, пръстовите отпечатъци и други биометрични данни.

25 лева повече за пълен комплект

С 25 лева ще се увеличи от края на март издаването на пълен комплект документи. Досега обикновената поръчка на международен паспорт, лична карта и шофьорска книжка излизаше общо 58 лева, а ще стане 83 лева (виж таблицата горе). От крайната цена на новите документи обаче трябва да бъдат извадени досега правените разходи за снимки във фотоателие и за заявление, които са около 10 лв.

Така поскъпването не изглежда толкова драстично.

Запазва се режимът за преференциални такси за хора с увреждания, на деца до 16 години, пенсионери над 70 г. и др.

Според експертите от МВР себестойността на личната карта щяла да е към 25 лв., но гражданите ще я получават срещу 18 лв. Предвижда се разликата да бъде покривана от очакваните бързи и експресни поръчки. При намалението на таксата за лична карта е отчетен социален елемент, тъй като този документ за самоличност е задължителен за българските граждани.

След април остават в сила старите зелени паспорти, издадени преди 1999 г. като безсрочни, както и безсрочните лични карти, издадени след 1999 г. Гражданите, които притежават такива, не е нужно да си вадят документи с биометрични данни.

На 42 места в света приемат заявления

Българите зад граница ще могат да подават документи за биометрични паспорти с вграден чип от 29 март 2010 г. в 42 места по света, където вече има биометрични гишета.

Това са Виена, Баку, Тирана, Алжир, Ереван, Лондон, Берлин, Бон, Мюнхен, Тбилиси, Кайро, Мадрид, Валенсия, Милано, Рим, Аман, Алмати, Отава, Торонто, Триполи, Бейрут, Скопие, Рабат, Кишинев, Москва, Вашингтон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Дамаск, Любляна, Белград, Ниш, Прищина, Тунис, Анкара, Бурса, Истанбул, Киев, Одеса, Париж, Загреб. В останалите ни мисии ще се приемат документи само за лични карти и шофьорски книжки, докато не бъдат поетапно оборудвани с необходимата биометрична техника. С приоритет ще бъдат местата, където има компактни маси български граждани.

Оборудването на консулските служби с биометрични гишета започна преди 3 години заради изискванията по Шенген и първо засягаше само издаването на биометрични визи за чужденци. Данните постъпват във визовия център на МВнР в София. Сега местата с тези гишета се снабдяват и с техниката, необходима за вземане на биометрия за паспортите.

За да не настъпва хаос, МС неотдавна нанесе промени в правилника за издаване на личните документи, който разрешава еднократно удължаване на срока на старите паспорти от консулските ни служби в чужбина до края на 2010 г. При промените в Закона са личните документи, влезли в сила на 31 октомври 2007 г., обаче членът, допускащ възможността за продължаване на срока на паспорт, отпадна.

От 50 до 300 лв. глоба за повторно изгубен документ

Глоба от 30 до 200 лв. се налага на всеки, който изгуби, повреди или унищожи български личен документ. Ако това нарушение е извършено повторно, санкцията става от 50 до 300 лв. Това гласи Законът за българските документи за самоличност.

Наказанията за изпуснати срокове за валидност са от 20 до 150 лв. Глобата е за човек, който не е подал заявление за подмяна на личната си карта до 30 дни след изтичане на валидността й. Същата санкция се налага и на хора, които не са върнали международния си паспорт в МВР до 3 месеца след изтичане на неговата валидност.

Читателите питат, експертите отговарят

Извадих си нова шофьорска книжка в началото на януари. Ще мога ли да карам колата си с нея след април в чужбина?

- Да. Вашата шофьорска книжка е валидна до датата, записана в нея. След април ще можете да шофирате с нея и в България, и зад граница, независимо че в свидетелството за правоуправление не са отразени биометрични данни.

Шофьорската ми книжка изтича на 18 март. Да подавам ли документи за нова, или мога да карам с нея до края на месеца?

- Можете да карате с нея колата си в България още 6 месеца след датата 18 март. Ако се налага да пътувате в чужбина между 18 и 28 март, можете да подадете заявление и да получите книжка по сега действащия образец.

Международният ми паспорт важи до 2012 г. Да си вадя ли нов с биометрични данни, ако ми се налага да пътувам до САЩ?

- Вашият международен паспорт важи до датата му на валидност. Ако ви се налага да пътувате до САЩ, вие трябва да притежавате и валидна виза, в която също има биометрични данни. Към момента няма изрично изискване за използване на паспорт с такива.

Личната ми карта от стария вид е валидна до 2011 г. Мога ли да пътувам с нея в Евросъюза след април?

- Да. Можете. Отново се налага да повторим - вижте добре до коя дата важи вашият личен документ. Ако валидността му не изтича през 2010 г., вие можете да го използвате спокойно, както и досега.

Темата подготвиха: Цветан ГЕМИШЕВ, Михайлина ДИМИТРОВА и Юлиана ВАСИЛЕВА


kolio
26.02.2010 06:11:10
0
0

какво може да се каже....май робството не е свършило ,за българина плащането му идва вече като ежедневие(смени си паспорта,смени си личната карта,ще ти дигнем тока,водата и стандарта на живот а, ЗАПЛАТАТА ще ти е същата като преди 10 години....СРАМ МЕ E да кажа понякога че съм Българин,и не заради факта че съм такъв а че ме управляват некадърни корумпирани мафиоти.И както казва писателя,,О неразумни юроде......'' е вече знам защо ме е срам!

Бай Киро
26.02.2010 08:46:47
0
0

Имаше идея шофьорската книжка да служи и за лична карта. Така е доколкото знам в щатите. Това щеше да спести средства както на хората така и на държавата. Нетрябва ли управляващите малко повече да мислят? Например за тютюнопушенето някой депутати се оказаха с "логично"мислене.

Панайот Ст.Иванов
26.02.2010 17:43:58
0
0

Кави ще са преференцийте за хора със увреждания с 50 и над 50% и пенсионери от 58 до 70 гд

Rado BG
26.02.2010 23:47:23
0
0

kolio kolio - sram ne sram tfa e BG DAGE Kvo iskash ot strana upravlyavana ot negramotni pojarnikari i praveshki selyanduri - muzeria i konski fashkii. Digat ti toka - EVN iska 5%, a regulatora deto tree ti zashtitaa interes go izchislyaa na 10% - btw ti vide li nekade argumentirani izchislenia a? pomnish li hrabria POJARNIKAR kak otide na bitka sas Sofiyska voda go stana kmet a? Otide na razgovor i ot sledvashtia den nishto za NEIZGODNATA koncesia - poradi chto - mi dogovoreno gush na mangizki. Emi tova e sanarodnici VII SI GI IZBRAFTE makra che sramnoto e che nema KOI DA IZBEREM - SICHKI SA MASKARI - bai vi GANIA GU E KAZAL! Sled pravec ide bankya - se vidni sela progresivni. BALGARIO CHAKAT TE TAKIVA BLAGAAAAA. Plashtaite za vsyakakvi idiotii i si trayte. A VIJTE SAMO GURCITE - chengetata ne smeyat da gi pipnat, a tuk si spomnete kakvo stana sas Suhodolci boreshti se za po-dobar jivot bez smetishte. Boiko a zavoda za bokluk kade e? 6 godini kmet - a rezultata samo smet!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола