Занапред хората в пенсионна възраст без проблем ще могат да се пенсионират и да останат да работят, като вземат едновременно и пари за старост, и заплата.

Това е една от промените в Кодекса за социално осигуряване, приети от надзорния съвет на НОИ. Според нея отпада досегашното изискване, да напуснеш работа и да не се осигуряваш, за да излезеш в пенсия.

В момента, за да се пенсионира човек, трябва да отговаря на три условия - да е навършил минималната възраст за това (60 г. за жените и 63 г. - за мъжете - б.а.). Да е събрал необходимите точки, които са сбор от възрастта и стажа (94 за жените и 100 за мъжете - б.а.). И да е прекъснал работа. Последното вече няма да е необходимо. Човек остава на работа, подава си документите за пенсиониране, чака да излезе решението и почва да получава без проблем доходи от две места - от заплата и от пенсия. При това без да дължи данък общ доход върху пенсията си (което и сега е разрешено).

“Поправката се налага за улеснение на служители и работодатели”, каза вчера Йосиф Милошев, експерт по пенсионно осигуряване на НОИ. И обясни: “Сега е практика шефът да уволни работника, за да получи право на пенсия. И пак да го назначи, понякога на следващия ден, защото това е единственият начин да не се наруши законът. Такива “врътни” отварят възможност за нарушения, затова ги премахваме.”

Да се поощрява лесното пенсиониране, за да се работи пак, е политика в противоречие с антикризисните мерки. Тя улеснява възможността едни хора да вземат доходи от две места. При такъв дефицит в НОИ и увеличаваща се безработица това е крайно неразумно, коментира вчера бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Европейската практика била, щом искаш и си здрав, да не се пенсионираш, а да продължиш работа. Пенсията е заместващ доход от труд, тя се полага на човек за старост, когато вече не може да работи, припомни Христосков. Крайно време е и у нас да се въведе намаляващ режим на пенсията за работещите възрастни, както е в други държави от ЕС, смята Христосков. Ако човек получава цялата си заплата, пенсията му да се редуцира. Или ако взема в пълен размер и двете, те да се облагат сумарно с данък.

 

Вдовишка добавка по 5% на година

Увеличението на вдовишките добавки на 40% от пенсията на починалия съпруг (сега те са 20% - б.а)да става по 5% на година за периода 2010-2013 г., прие надзорът на НОИ. Той определи и лимитите за добавки на хора над 75 г.

При пенсия до 150 лева месечната добавка ще е 50 лева. От 150,01 лв. до 200 лв. ще се полагат 40 лв. От 200,01 лв. до 250 лв. - 30 лв. От 250,01 лева до 500 лева - 20 лева.

Добавки за старост няма да се дават при пенсии над 300,01 лева.

Двете мерки ще влязат в сила от идната година и за тях правителството задели 220 млн. лева.


Възмутен Читател:
28.08.2009 10:38:21
0
0

"Двете мерки ще влязат в сила от идната година и за тях правителството задели 220 млн. лева." Алоууу, журналистката Гълъбарова май ще трябва да ти се промиват ушите, щото не слушаш Министър-председателят Бойко Борисов, като каза да не се употребява "ЩЕ"!!! Правилното списване е - или ги дават парите или не! Другото са празни приказки!

dimitar.b
28.08.2009 12:30:23
0
0

Едно наистина цивилизовано решение свързано днес с нашата действителност.Сами виждаме как младите бягат отатък океана поради по високо заплащане на високо интелигентното им образование.Останали тук ние техните родители се мъчим да подобрим условията на труд в обетованата ни Татковина.няма да крия ,че именно тези кадри с голям трудов опит първи се противопоставихме на корупцията,цинизмът и управлението на предишната хайка от грандомани и партийни величия.След като получиха шамар именно от нас ,редно е да се върнем на работните си места и направим родината по привлекателна за нашите деца и инвеститорите от света.

нека помислим
28.08.2009 15:08:34
0
0

Това за безпроблемната трудова ангажираност на пенсионерите е нож с две остриета. Решението е прекрасно за онези пенсионери, които са с някаква квалификация, с талант или са доказали се учени и специалисти. Но я си помислете за амбициозните бабета, които не помръдват с години от местата си в бюджетната администрация и при които всичко е "заварено положение". Помислете за онези, които се бият в гърдите, че са едва ли не хората, на които се крепят институциите, а всъщност склерозата ги друса, ръцете им треперят и единственото, на което са способни, е да ласкаят шефовете си, винаги да са им на разположение за необходимите измами и благодарение на това се крепят на работа и винаги се прави компромис с ниската им компетентност.

анонимен
03.09.2009 11:21:32
0
0

Бабетата,които не мръдват в администрацията,пак няма да мръднат,защото решението за преназначението им е в ръцете на шефовете-ако са им удобни,те веднага ги преназначават след пенсиониране.Правилно е да не зависи от началника дали ще останеш на работа.Не пенсионирането,а друг механизъм трябва да има за оценка на качествата на работещия и дали той е полезен,за да остане на работа.Да бъде обективно оценен,да не зависи от едноличното решение на шефа.Именно кадърният човек не е послушко и независимо от квалификация и екипни качества,той обикновено е неудобен и първи ще бъде "изчистен".Много такива случаи са ми известни.

Владимир Помаков
26.09.2009 20:21:10
0
0

Специално ме интересува пенсионирането "в крачка", без да се налага да те съкращават/уволняват и т.н. Откога ще е в сила? Възможно ли е - ако нещата стоят така, както казва "Възмутген читател" - да се подходи по класическия начин: шефа те уволнява за една седмица, тръгва процедурата за пенсиониране, той те назначава отново на старата длъжност без никакви новости и т.н. и след известно време започваш да получаваш и пенсията си (заплатата си върви)?

nikolai
19.12.2009 14:41:18
0
0

служил съм в казарма 2г. като шофиор на машина над 20 т. това време се счита за трудов стаж. коя категория на трудсе брои

maria
02.01.2010 22:40:46
0
0

??????????????????? kolko hgodini trqbva da rabota za da vzema peisiq?????????????

maria
02.01.2010 22:41:09
0
0

4akam??????????

lidiq
23.01.2010 14:06:22
0
0

майка ми е родена1946 г. има 13 г трудов стаж но все още не е пенсионирана аз незнам по какви критерии става пенсионирането бих ли могла да получа някаква информацич благодаря ви

Elenka Dimitrova
29.01.2010 16:17:35
0
0

Zahto pensionerite predi 60 i 63g plahtat po 2.40lv.taksa za pregled ,kogato imat po-malki pensii ot 240lv?.Zahto ne e saobrazena tiahnata pensiia s zenata na taksata za pregled? Sahtite ne polzibat namalenie po BDJi gradski transport.Kakva e polzata ot tiahnoto pensionirane?Dobre e da se pomisli i po tozi vapros.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола