Траян Маречков от Велико Търново, който пръв се самозапалили в страната и вече е мъртъв, не е бил наркоман или психично болен, и семейството му не е тънело в мизерия. "От сина ми остана едно парче пластмаса с формата на гълъб. Това ми дадоха лекарите. Това е останало от якето му. Прибрали го, защото им заприличало на гълъб". Това твърди майка му Йорданка пред Би Ти Ви. „Той беше без работа само два месеца," уточни тя. Чула се с Траян два дни преди самозапалването, но той по никакъв начин не разкрил намеренията си.

"Беше спокоен. Пита ме: “Как си мамо”. Аз му казах, че главата ме боли и зъбите.” И ми каза, че и него го боли главата. Тогава имаше някакви метеоритни дъждове и си помислих, че от това може да е. Не се сетих да го попитам защо. Да говорим по-дълго”, разказа Йорданка Маречкова.

„Синът ми беше природозащитник. Участва в протестите в София срещу изсичането на горите, с други хора от Велико Търново участваха и в протестите срещу високите сметки за ток пред сградата на Министерството на енергетиката", разказа жената в черно.

„Той обичаше да чете. През януари ме попита какво значат думите на Левски: „Eдин живот трябва да бъде положен за възраждането на държавата", спомня си майката. Тогава тя казала на Траян, че всички национални герои са се борили за свобода и да има държава, а сега предполага, че младежът още тогава обмислял как да изрази протеста си.

Новината за смъртта на сина й съобщил по-големият й син. „Повярвах, че го е направил, когато видях съпруга си да плаче," спомня си още майката.

Като религиозен човек тя призна, че самоубийството е грях, но изрази вярата си, че синът й е в един по-добър свят.

Българите, които се самозапалиха, са искали да покажат, че има нужда от промяна за доброто на хората и на държавата.

Около тази теза се обедини не само майката на Траян Маречков от Велико Търново, но и един от най-близките приятели на Пламен Горанов от Варна.

„Пламен продължава да ни гледа и съм сигурен, че е на място, където неговите неща се случват по-лесно," коментира и Николай Тодоров, приятел на 36-годишния варненец.

Той е категоричен, че постъпката на Пламен по ясен и категоричен начин е „изкрещяла" на обществото какво трябва да се случва в България оттук нататък. „С тази си постъпка Пламен „възпламени" позаспалото общество," продължи Николай.

Въпреки че не оправдава крайната постъпка на приятеля си, той подчерта, че младият мъж никога не правел празни ходове. „Не трябва да търсим случайност, постъпката му е съзнателна," изтъкна още той.

В заключение Йорданка Маречкова и Николай Тодоров призоваха българите да не прибягват до такива отчаяни актове, защото от всяка ситуация има изход.


Дали?
17.03.2013 18:27:20
0
0

Двама природозащитници, мислещи и дейни хора, излезли открито с призиви срещу мафията се "самозапалиха" за по-малко от месец.

виви
18.03.2013 03:33:53
0
0

айде стига вече сте раздухвали за тези откачалки, те ,ако са наред с главата няма да го направят ......то не беше Левски , то не беше друго. Това са болни мозъци , кой нормален човек ще се самозапали.

juju
18.03.2013 09:02:47
0
0

виви, виви лумпен такъв.Нямаш ли съвест и срсм. Или си платен герберист опитващ се да защитиш виновниците за това положение на народа, или си малоумен олигофрен.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола