Камери заснели Георги Петков-Дачи край мястото, където бе застрелян банкерът Емил Кюлев. Дачи се прочу, когато беше арестуван заедно с бандата наемни убийци, наречена “Килърите”. Неговата снимка на местопрестъплението дава шанс на разследващите. Седем години след кървавата екзекуция те са на път да заковат с доказателства извършителя й.

“Не сме далече от разкриването на убийството на Емил Кюлев. При първоначалните действия след разстрела, на една от камерите в периметъра се вижда Дачи. По всяка вероятност е съпричастен, а може да се предположи и че е физическият убиец на Кюлев”, заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов по БНТ.

Разстрелът

Шефът на ДЗИ банк Емил Кюлев бе убит на 26 октомври 2005 г. на булевард “България”. Секунди преди за загине един от най-богатите българи спрял с джипа си на червен светофар. В този момент изскочил килър и го разстрелял със 7 куршума.

Сега криминалистите твърдят, че точно в този час камера в района заснела Дачи. Преди 7 години, малко след убийството МВР пусна фоторобот на стрелеца, който прилича на него.

Още миналата есен от разследващите органи съобщиха, че като извършител на убийството е заподозрян 34-годишният Дачи от Червен бряг, а за поръчител - търновският бизнесмен Георги Вълев. В четвъртък Вълев бе осъден на доживотен затвор без замяна от шуменския съд, който гледа делото “Килърите”. Смята се, че в дъното на убийствата, извършени от “Килърите”, стои спорът за парите на Тракия банк, преименувана по-късно в ДЗИ банк.

От своя страна Софийската окръжна прокуратура води разследване срещу Дачи за убийството на самоковския бос Юри Галев през лятото на 2010 г.

Малко след разстрела на Галев бяха арестувани повечето от групата на “Килърите” - Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Васко Кеца и Янко Попов-Туцо.

Само няколко дни след това обаче апелативният съд в София ги пусна на свобода с мотива, че няма доказателства те да са пратили Юри Галев на оня свят.

Не мина много време и МВР задържа под стража същите бандити за други убийства - на бизнесмена Борислав Георгиев от София, на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и на шуменеца Румен Рачев.

Малко преди това Дачи беше вкаран в плевенския арест по обвинение за два опита за убийство - на бившия наркопласьор Камен Балбузанов-Куката и на Ивайло Паунов-Джованито.

Присъдите

Въпреки връзките си с бандата на “Килърите” Дачи не влезе в обвинителния акт по мегаделото срещу нея. “Скоро обаче и той, и останалите Килъри ще бъдат изправени пред съда, за да отговарят за убийството на Юри Галев”, каза пред “Труд” спецполицай.

Само преди дни Върховният касационен съд потвърди 20-годишната присъда на Дачи заради неуспешното покушение срещу Камен Балбузанов-Куката. Той открил огън по Куката с пистолет “Макаров” на 20 ноември 2009 г. в кафе “Латино” в Плевен. Балбузанов оцеля със 7 куршума в тялото. Една вечер гледал телевизионните репортажи за “Килърите”, видял Дачи между тях и познал в него мъжа, опитал се да го убие. После Дачи е разпознат от още 4-ма свидетели. Тази пролет Георги Петков-Дачи получи още една 20-годишна присъда от Варненския съд за покушениетосрещу Ивайло Паунов-Джованито на 13 март 2005 г. в бар “Сохо” в морската столица. Нароченият за убиване Паунов едва оцеля със 7 куршума. Миналия октомври Джованито бе разпитан чрез видео връзка от затвор в Милано, където лежи заради източване на банкомати. Оказа се, че и той видял Дачи по телевизията и го познал.

Благодарности от министър Цветанов

Вчера Цветанов изказа благодарности към окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова за осъдителните присъди по делото “Килърите” и заяви, че е удовлетворен от изхода му.

“Няма как да не отбележа съществения принос и личния ангажимент на прокурор Ася Петрова и, разбира се, на колегите, които работиха неотлъчно заедно с прокурора в целия този процес. Дай боже, да са повече такива прокурори в България и мога да й благодаря сърдечно за това, което направи в този мегапроцес. Искам да я уверя, че продължаваме, докато не приключи и последната инстанция”, каза МВР шефът. Той добави, че присъдите са хубав коледен подарък за правоохранителната система и за прокуратурата.


CHICAGO БУХАЛ
22.12.2012 16:19:01
0
0

Абе, много прост е бил тоз ДАЧИ. Да не се загърне с някой шал в хладната есенна утрин. И да стои на местопрестъплението за да тества полицията. Като се прибави и информ /?/, че е използвал оръжие, манипулирано отвътре с цел да се променят оставащите следи се набива следният извод. Организаторът, който с акцията ще пренасочи стотици милиони в посока към себе се,няма 1200 лв да купи добър нов пистолет и преправя стар, както и,че оставя изпълнителят да бъде разпознат по баламски начин.И ако Дачи е "прост", началниците му никога няма да го оставаят да действа непрофесионално, да бъде разкрит и да повлече и тях след себе си.

2 CHICAGO БУХАЛ
22.12.2012 16:38:17
0
0

Iзползването на пистолет с манипулирани игла,отражател.изхвъргач и полета, за действие по такова занаково престъпление след което огромни суми сменят притежателя има само едно обяснение: Да се насочи следствието по лъжлива причина- заради жена или заради отнети земед земи около Мелник от бедни хора и да се отклони вниманието от Големите пари. Понякога на местопрестъплението умишлено се оставя друго оръжие, с което очевидно НЕ е извършена конкретната стрелба, което страшно обърква следствие и престъпникът не може да бъде осъден поради липса на оръдието на престъплението.

Питащ
22.12.2012 20:40:13
0
0

Бухале, изглежда този път си си пил хапчетата?

Гошо
22.12.2012 22:12:03
0
0

Пуснете някой и друг съдия, като тези по Трактора, за да оправят нещата.

БУХАЛ до Питащ
23.12.2012 00:59:08
0
0

По причина,че искаш да ме унизиш ще пропусна леки нюанси теоритчно избистрящи случая като № 2,3,4,5 и 6.Скачам направо на правило 7.Дори и ти не би могъл да отречеш, че смяна собственост на около 700-800 млн е сериозна работа и успешното извършване е КЛАСИКА. МЕРЦЕДЕС МОЖЕ ДА СБЪРКА, тези господа НЕ ГРЕШАТ! Защото спазват БЕЗМИЛОСТНА ПРОГРАМА. Една от точките е Сигурно затихване на случая след успеха. Физическият изпълнител е изпълнил всичко в този си живот, даже и за следващия.Той никога повече няма да работи тази работа. Или е останал вечно млад или е някъде по света с друго име, Ако той на своя глава се опита да работи същия бизнес в БГ на минутата биографията му ще бъде прекратена.Анадън му? Με καταλαβε καλα? Did you understand body?

4 CHICAGO БУХАЛ
23.12.2012 02:27:52
0
0

Във връзка с предния текс искача въпросът: КОГО тогава търси следствието и иска да го закове с доказателства?!?! "Сложният" отговор оставям на ПИТАЩ. А, изпуснах един важен играч - СВЕТОФАРЪТ- Ако джипът беше успял да мине на Зелено, Дачи до Хилтън ли щеше да го гони пеш или до Хемус? И последен въпрос към Питащ: Ако Дачи беше истинският извършител и вече ОСВЕТЕН, дали жеше да е още жив или пак поръчителят би излезнал цинция и би спестил още 1200 лв за нов пистолет?

Пешо от Юч Бунар!
23.12.2012 11:01:16
0
0

Прави впечатление,че голяма част тези престъпления са извършени по време на управлението но Тройната коалиция или малко след падането и от власт.А престъпността просто не е имала късмет с Бойко Борисов,който като Главен секретар на МВР явно е събрал доста информация и сега след действителното реформиране и цялостна подмяна на Прокуратура и Правораздаване готви много солени изненади на тази престъпност.И не само на нея,но и на тези които са стояли зад нея.

гербоеб
27.12.2012 08:21:30
0
0

Кой го е.. за Дачи, Мачи и прочие бандитчета ? Убийствата на такива като Кюлев не касаят живота на обикновените българи. Обикновените хора изнемогват от МАСОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ. А там става все по-зле и герберастко-милиционерското управление на страната не прави нищо.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола