Д-р Добри Хазърбасанов е завеждащ Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в новата столична болница "Софиямед". Той е специализира в най-престижните инвазивни кардиологични клиники в Германия, Франция, САЩ. Работил е в столичните Национална кардиологична болница, в "Лозенец" и в "Св. Анна" (бивша Окръжна), в екипа на доц. Божидар Финков, а зад граница - във Ванкувър (Канада) и в Лозана (Швейцария). 

- С каква апаратура разполага отделението по инвазивна кардиология, д-р Хазърбасанов?

- Отделението по инвазивна кардиология на многопрофилната болница за активно лечение "Софиямед" разполага с най-добрия ангиографски апарат с плосък панел, а именно последната версия на Artis SEE на германския гигант "Сименс". Кардиологията пък е оборудвана с ехокардиографски апарaт Аcuson C 300 на "Сименс" и два ехокардиографа на "Филипс" от най-висок клас. В секцията по кардиостимулация се работи с най-съвременните програмери и анализатори за имплантация и проследяване на пейсмейкъри на фирмите St. Jude Medical, Biotronik и Medtronic.

- Кажете кои лекари са в екипа ви, откъде ги привлякохте?

- В кардиологичното отделение на болница "Софиямед" работят едни от най-висококвалифицираните инвазивни кардиолози в България. Ще посоча д-р Цеца Велкова, която е специализирала в Швейцария, Франция и САЩ и е работила в кардиологията на университетските болници "Лозенец" и "Св. Анна".

- На колко тежко болни българи дневно можете да помагате?

- Кардиологичното отделение разполага с 41 легла, 8 от които са в интензивния кардиологичен сектор. Капацитетът на отделението се определя основно от тези параметри и от възможността за работа в катетеризационната лаборатория, която осигурява 24-часово разположение за интервенционално лечение на миокарден инфаркт и остри коронарни синдроми.

- При какви диагнози освен инфаркта модерното безкръвно лечение е спасително и пациентът много бързо се връща към нормалния си начин на живот?

- При всички спешни коронарни интервенции, които се прилагат при миокарден инфаркт и нестабилна стенокардия, пациентите се възстановят веднага и се връщат към всекидневния ритъм на живот изключително бързо. След интервеционалните кардиологични процедури не e необходимо време за възстановяване и рехабилитация, защото това не са хирургични интервенции. Пациентите могат да станат и да се раздвижат веднага след процедурата и се изписват от болницата обикновено на следващия ден. Същото важи и за клапни интервенции, такива при вродени сърдечни пороци и при имплантация на кардиостимулатори.

- Какво ви прави впечатление от практиката ви - кои сърдечносъдови диагнози се увеличават през последните години?

- Нямам впечатление за някаква съществена промяна в сърдечносъдовата патология през последните години освен намаляването на ревматичните сърдечни пороци. В България има значително по-добро покриване на нуждите на населението от спешна инвазивна кардиологична помощ, което може да създаде впечатлението за по-често срещане на диагнози като остър коронарен синдром, нестабилна стенокардия и остър миокарден инфаркт. В целия свят съществува тенденция от около 20-30 години насам за "подмладяване" на инфаркта на миокарда, т. е. болестта се появява при по-млади хора, отколкото се е смятало за обичайно през 70-те и 80-те години на миналия век. Това може да се дължи на по-ефективното диагностициране на заболяването, както и на застрашителното увеличаване на някои от рисковите фактори за развитието му като тютюнопушене, затлъстяване и обездвижване.

- Какво ще посъветвате хората- какво могат да направят сами за здравето си, за да не стигат до сърдечно заболяване?

- Това е добре известната профилактика на сърдечносъдовите заболявания и е по-ефективният подход за поведение. Разбира се, заедно с доброто лечение. Основава се на контрола на рисковите фактори за развитието на сърдечносъдовите болести. А именно спиране на тютюнопушенето, редовна физическа активност, намаляване на наднорменото тегло, добро лечение на захарния диабет, диетичен и/или медикаментозен контрол на дислипидемиите, контрол на артериалната хипертония (ограничен прием на готварска сол).

- Разкажете за случай от практиката ви, който ви е впечатлил?

- Всеки спасен пациент след сърдечна атака и тези, на които сме помогнали да се възстановят за нормален начин на живот, са уникални и са най-голямата награда за работата ни.

Удобства за пациентите

Екип от професионалисти, 450 легла, 12 операционни и съвременна апаратура от последно поколение. Всичко това ще откриете в новата столична болница "Софиямед", която официално откри врати за пациенти от цяла България на 9 май т. г. А на тържествената церемония присъства здравната министърка Десислава Атанасова, която пожела на екипа на добър час от името на премиера Бойко Борисов.
Сред гордостите на болницата от оборудването е ангиографът, който е в залата по инвазивна кардиология (виж по-долу). А лечебното заведение разполага още с компютърно-акселерен томограф, рентген, ядрено-магнитен резонанс, 12 ехографа, които са снабдени със специфично оборудване в зависимост от това от какви специалисти ще се използват и др.

"Софиямед" работи със здравната каса, а за пациентите си е осигурила много удобства - безплатен паркинг за началото на престоя им. Без пари е и интернетът в стаите. А те са с по едно, две и три легла, със собствен санитарен възел и мека мебел според болничните изисквания.

Безплатни прегледи в "Софиямед"

Болница "Софиямед" ще извършва безплатни профилактични прегледи за деца. Те ще започнат на 1 юни по случай Деня на детето.

Прегледите ще се правят от ендокринолог, ортопед и кардиолог в рамките на първите дни от началото на месеца. Специален кабинет ще работи в понеделник, сряда, петък и събота. Всяко дете ще бъде прегледано от тримата специалисти в избрания ден и час на посещение.

"Софиямед" има сключен договор със здравната каса.

Прегледите ще се извършват в Диагностично-консултативния център, разкрит на територията на болницата.

Повече информация за кампанията може да се получи на телефони: 02/ 456 0000; 02/465 0001; 02/465 0002; 0895 555 444; 0895 555 442; 0895 555 443, както и на интернет страницата на лечебното заведение: www.sofiamed.com.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола