Сагата относно ползването и състоянието на ст. “Локомотив” в столичния квартал “Надежда” продължава вече 23 години. За да се стигне до отказа за издаване на лиценз на арената и съответно до невъзможността на полицията да охранява мачове там, което доведе до служебната загуба на “Локомотив” (Сф) от “Славия” с 0:3 миналата седмица.

В същото време Спортен клуб “ДФС-Локомотив” отказа да подпише предложеното му от Областната управа извънсъдебно споразумение, последвано с ултиматум от властта, че стадионът ще бъде запечатан. Това трябваше да се случи след 13 ч в понеделник (2 април), когато изтече срокът от доброволната нотариална покана СК “ДФС-Локомотив” да напусне стадиона, но не стана.

Историята е следната. На 19 декември 1988 г. Изпълкомът на Столичния народен съвет (СНС) със заповед РД-14-14-1502, подписана от инж. П. Пенев, зам.-председател на СНС, нарежда на Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС) “да прехвърли безвъзмездно на ДФС “Локомотив” завършените основни фондове през 1987-1988 г. за обект “Ст. Локомотив”.

Това включва блоковете от №4 до №8 в т.нар. Нова част на арената на обща стойност тогава 6 067 245 лв. както и оборудване за 83 172 лв., надлежно описани в заповедта. Тя завършва с изричното указание: “ДФС “Локомотив” да заприходи основните фондове... Общински Народен съвет “Надежда” да състави акт за държавни недвижими имоти, съгласно чл. 77.”

Така стадионът преминава в ДФС “Локомотив”, чийто правоприемник е Спортен клуб “ДФС - Локомотив”, в който членуват 23 клуба.

През месец март тази година в извънсъдебно споразумение, предложено на ОСК “Локомотив” и Професионален футболен клуб “Локомотив-София” АД от Областната управа на София, след безспорната констатация, че областният управител управлява имота (б.а. - става дума за ст. “Локомотив”, разбира се), се установява, че договор за ползването на стадиона не е сключен. И дословно четем по-нататък:“От датата на учредяването си ПФК “Локомотив-София” АД и Спортен клуб “Локомотив” ползват без валидно по смисъла на действащото основание държавния имот... Не са и не заплащат на Държавата какъвто и да е наем или обезщетение за ползваните от тях части от спортното съоръжение - публична държавна собственост.”

Ето това нагледно е българската власт, независимо с каква политическа окраска е. Веднъж преди 23 години ти дава нещо, най-вероятно да се отърве от него. И след повече от две десетилетия по-късно се сеща, че не си плащал наем, за което си много виновен.

Явно малка подробност от пейзажа е, че СК “ДФС Локомотив” разполага с три акта за държавна собственостна стадиона - един от Тодор Модев (1987 г.), председател на ИК на районния народен съвет на Коларовски район на София, и два от областни управители - инж. Васил Маринчев от 2001 г. (№2570) и Росен Владимиров от 2001 г. (№2570), в които за ползвател е посочен СК “ДФС-Локомотив”.

Кълбото от нерешени проблеми според областния управител се заплита още повече от факта, че спортният и футболният клуб “са си саморазпределили експлоатацията, стопанисването и управлението на държавния имот”, както пише в предложението за извънсъдебно решение на казуса. Това се случва с протокол на 11 март 1991 г., когато футболът взема на практика официалния терен и двата тренировъчни терена, съблекалните, зала за вдигане на тежести, както и 20-ина стаи и помещения в т.нар. Стара част на стадиона, която е от страната на сектор “А”. Всичко друго остава за СК “ДФС-Локомотив”, който в течение на годините започва да отдава под наем терени и офиси. Проверката на областната управа показва, че за последните 3 години (2009 - 2011) клубът е получил общо 610 000 лв. от наеми, които само за 2011-а са 179 000 лв. В неподписаното извънсъдебно споразумение се предлага парите, с които “СК “ДФС-Локомотив-София” неоснователно се е обогатил”, да бъдат върнати.

От спортния клуб твърдят, че по-голямата част от сумата е похарчена за консумативи и поддръжка на залите в комплекса, които били в добро състояние и където членовете на СК провеждали тренировките и състезанията си. В този смисъл от СК “ДФС-Локомотив” са сигурни, че са реализирали приходи за подкрепа на дейността си. Иразчитат, че проверката за годността на спортните зали и състоянието им ще го докаже.

В същото време от футболния клуб твърдят, че единствено те са влагали пари в ремонта на трибуните, за новите седалки и за терена. Дори президентът Николай Гигов изяви желание да инвестира в стадиона, ако го получи целия. Резонният въпрос тогава обаче е - къде да се дянат спортните клубове, общо 23 на брой. Повечето от тях развиват спортовете си именно в залите на арената или около нея, както е ръгбито, за което в момента се изгражда нов терен.

Относно сигурността на стадиона областният управител е възложил на НИСИ ЕООД да изготви оценка и експертиза за състоянието на комплекса, за която плаща 16 800 лв. В доклада си до министъра на регионалното развитие и благоустройството управителят на НИСИ ЕООД заявява: “Конструкцията на козирката, включително и носещите въжета, имат необходимите експлоатационни показатели на характеристики, с които удовлетворяват нормативните изисквания за механично съпротивление и устойчивост на строежите, установени в чл. 169, ал. 1, т. 1 от ЗУТ.” В същото време в предложението за извънсъдебно споразумение фигурира и следният текст: “Указано е извършването в спешен порядък на СМР (б.р. - строително-монтажни работи). Според представената прогнозна количествено-стойностна сметка на РВСМР (б.р. - ремонтно-възстановителни строително-монтажни работи) възлиза на 3 605 740 лв.”, който също цитира експертизата на НИСИ ЕООД. Така в нея се твърди едновременно, че носещите въжета и конструкцията на козирката отговарят на изискванията на закона, но е нужен и спешен ремонт. Отново парадокс - хем стадионът е на ред, хем има нужда от ремонт за 3,6 млн. лева. Към днешна дата обаче ситуацията е такава, че нито футболният, нито спортният клуб могат без стадион. И който остане навън, изглежда обречен.


ana
03.04.2012 09:40:01
0
0

нова търсачкa като Google предлага 50% от своите доходи Покани да се регистрират безплатно много хора. Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 2,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: WAZZUB като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=33cf0366 Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола