Излишните три-четири килограма, трупнати по Коледа и Нова година, упорито не искат да се стопят.

Нито повечкото фитнес и плуване, нито потенето в сауната след това, нито ограничаването на храната и даже абсолютното зачеркване на шоколада и тестените изделия дават желания резултат. Тогава? Е, време е за по-сериозни мерки. Депутатката от ГЕРБ Величка Шопова разказа пред “Труд” как успява да постигне перфектната си форма.

Само веднъж в годината, и то точно през февруари, минавам на т.нар. житна диета на учителя Петър Дънов, разказва Величка Шопова. През останалото време депутатката спазва простички правила, които обаче се оказват работещи при нея - не се храни след 18.00 часа, а вечерята й обикновено е само салата с някакво печено месо или супа.

Пие само едно кафе - сутрин, което подслажда с лъжичка мед, а веднага след като се събуди, изпива две големи водни чаши с топла вода. Обядът е единственото по-нормално хранене през деня, а през останалото време кара на плодове и билков чай. Така поне от 15 години насам стрелката на кантара й в спалнята неизменно показва 53-54 кг.

И въпреки че няма проблем с фигурата, Величка Шопова задължително минава на разтоварващ режим - не за да отслабне, а за да пречисти тялото си. Т.нар. житен пост прави през февруари, 2-3 дни след пълнолуние, и продължава 10 дни.

Диета по Дънов след пълнолуние

“Този месец то настъпи на 7-и в 23.53 часа и приключи 24 часа по-късно, т.е. в 23.53 часа на 8-и. “Така че тези, които искат да пробват диетата и тя да има наистина вълшебен ефект, не е късно да започнат и в събота”, съветва депутатката.

Основното при този режим е, че помага да се изчистят наслояванията от тежките и мазни храни през зимата и подготвя тялото за настъпващата пролет. Собственият й опит сочел, че ефектът върху кожата на лицето и тялото е направо феноменален - освен че тенът се избистря, изглеждала много по-свежа и подмладена.

И така - основната храна, която се консумира по време на поста, е жито. Учителят Дънов го сочи като възможно най-здравословната храна на земята, тъй като съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота. И наистина, пшеничното зърно съдържа натрий, калций, желязо, калий, магнезий и фосфор, както и витамин В1, В2, В3, Е, освен това е богато на фибри и антиоксиданти, изброява Шопова.

10 дни само на сварено зърно с мед и орехи

За целия 10-дневен период се предвижда един килограм жито. Всеки ден се сваряват 100 грама в 1,5 до 2,5 чаши вряла вода (0,4 – 0,6 литра,докато зърната омекнат достатъчно, но в никакъв случай не трябва да се разкашват. Още по-добре ще се получи, ако житото се залее с врялата вода и се остави през нощта в термос.

Към него се прибавят по три ябълки на ден(за сърцето), девет ореха (за мозъка) и три лъжици мед. През деня се изпиват от шест до осем чаши преварена изворна, а не минерална вода, подправена с лимонов сок и мед.

“Аз самата разтварям меда във водата, но съм чела, че най-добре е да не се разтваря, а да се яде с лъжичка, като го поставяте на горната част на небцето. И като се отпива от водата, медът постепенно се разтваря и така се усвоява по-добре. Петър Дънов учи, че по този начин на хранене ще се захранят мозъчните центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха”, обяснява депутатката.

Пушенето, пиенето и кафето - строго забранени

Пак по съвет на Учителя житото, преди да се глътне, трябва да се дъвче бавно поне 99 пъти. Но откъде толкова време, смее се Величка Шопова. Признава, че макар и да е фен на зърнения режим, откровено пренебрегва някои ритуали, които “вървят” с него. Така, ако стриктно се спазват съветите на Дънов, преди да изядем ябълката например, трябва да я подържим в ръка, да я разгледаме, да се свържем с нейната аура, да й се порадваме, да благодарим на дървото, на слънцето и т.н.”, дава пример Шопова.

Цигарите, алкохолът и кафето са абсолютно забранени, казва тя. Най-трудни за избутване са вторият-третият ден, когато организмът все още не е свикнал с малките хранителни дажби. Минат ли те, нататък режимът се кара много по-леко, тъй като стомахът се свива, съветва депутатката. За да има наистина ефект обаче житният режим на Дънов, постът не бива да се превръща в мъчение, трябвада се прави с положителна нагласа. Ако човек се почувства зле, отпаднал и без настроение, по-добре да го прекрати по-рано, отколкото да тормози и тялото, и психиката си, казва Величка Шопова.

На десетия ден “се отпоства”, като към житото на обяд и на вечеря се прибавя т.нар. ангелска супа (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол). В дните след края на режима не бива в никакъв случай да се преяжда, защото това ще е ужасен стрес за организма. Да не говорим, че свалените килограми бързо ще се трупнат отново, допълва ГЕРБ-ерката.

ЕМА ИЛИЕВА


tz
10.02.2012 21:51:22
0
0

е поне зърнена криза няма да има. що посев ще излезе мани- мани. и тая деФутатка ако не напишете с какво се храни нищо няма да чуем за нея.

тани танож
11.02.2012 08:41:27
0
0

Имам чувството,че депутатките, а и някои депутати като ги изберат съвсем случайно и за самите тях в парламента до края на мандата си мислят,че са в предаването Пълна промяна и започват -диети, лифтинги, нов стил на обличане, скъпи почивки, модерно жилище и кола. И как стават тези работи с 2000 ля заплата? Eдна незнайна от ДПС издаде книга за диетата си,Калинка-предателката се чуди с какви парцали да се накичи, за да забие някой мъж, защото и на нея и се вижда края. Примери, примери, колкото искаме.Сатеричен театър е нашият Парламент!

тани танож
11.02.2012 08:43:02
0
0

СатИричен,пардон!

възмутен
11.02.2012 09:57:21
0
0

Попадането на тази персона в НС, ще да е повече от случайно, както и на мнозина други. Избрани са там, не за да ни занимават с диетите си, а за да творят закони, ако могат разбира се... С какво ще запомним персоната от снимката - с нищо! В НС няма ли фризьори, няма ли протокол, който да подсказва на случайно попадналите във властта как трябва да се обличат?

svet
11.02.2012 10:07:06
0
0

Тая дама като я гледам едва ли е под 70кг

диетолог
11.02.2012 19:51:16
0
0

Како Величке, светни ламята Фидоска как го правиш.

пипилота
12.02.2012 21:58:21
0
0

И министърката Павлова...

ЕВЕРЕСТ
14.02.2012 08:31:04
0
0

Ако житеният режим беше публично описан и тълкуван от някой от последователите на Учителя и (и то много по-правилно),щяхте да го наречете "еретик" или под.,но понеже се прави от депутатка намирате повод,чрез който да оживите една изкчително здравословна мярка.Какъв ли ще е целокупният ефект при Госпожата,при условие,че професията й е несъвместима с възгледите на Дънов.....РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола