Махмуд Абас: Само САЩ може да спре Израел от операция в Рафа

Махмуд Абас

Палестинският президент Махмуд Абас днес каза на пресконференция в саудитската столица Рияд, че само САЩ могат да спрат Израел да атакува граничния град Рафа в ивицата Газа, като посочи, че очаква нападението през следващите дни, предаде Ройтерс.

"Призоваваме САЩ да поискат от Израел да спре операцията в Рафа, защото Америка е единствената страна, способна да попречи на Израел да извърши това престъпление", заяви Абас по време на среща на върха в Саудитска Арабия, като посочи, че подобна операция, обявена от израелски официални лица, би била "най-голямото бедствие в историята на палестинския народ".

Израел, който в продължение на седмици заплашваше, че ще предприеме пълномащабна офанзива срещу града, с цел да унищожи оставащите там батальони на "Хамас", миналата седмица засили въздушните удари по Рафа.

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град, който се намира до египетската граница и дава убежище на повече от един милион палестинци, избягали от седеммесечната израелска атака срещу по-голямата част от ивицата Газа, предаде БТА.

"Въпросът за това, което ще се случи през следващите няколко дни, е какво ще направи Израел като атакува Рафа, защото всички палестинци от Газа са събрани там", каза Абас и добави, че дори "малък удар" срещу града ще принуди палестинското население да напусне ивицата Газа. "Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята на палестинския народ", добави той.

Абас повтори, че отхвърля разселването на палестинци в Йордания и Египет, и подчерта, че се опасява, че след като приключи операциите си в Газа, Израел ще се опита да принуди палестинското население да напусне Западния бряг и да се премести в Йордания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток