България има 18 месеца да подобри затворите

България има година и половина да си подобри условията в затворите и поправителните общежития за лишени от свобода. Това стана ясно от разпространено вчера пилотно решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Там има 40 висящи дела по жалби от лишени от свобода в нашата страна. Съдиите подчертават, че ако в продължение на 18 месеца не се вземат мерки, ще последва лавина от процеси и осъдителни решения, за които ще плащат българските данъкоплатци.

Пилотното решение е взето по 5 жалби по делото „Нешков срещу България". В тях се сочи, че отношението към обитателите на затворите е унизително и нечовешко. Лишените от свобода се оплакали, че живеят в пренаселени килии на около 1 кв.м собствена площ, спят на многоетажни легла, прозорците са малки, не се проветрява редовно, водата спира, има хлебарки, мишки и други паразити. За сравнение площта на един затворник в държавите от ЕС е 6 кв.м. Евромагистратите препоръчват на България, освен да подобри ситуацията в затворите, също и да синхронизира законодателството си с Конвенцията за правата на човека. "Ако държавата членка не е в състояние да осигури нормални условия в затворите, е длъжна или да изостави стриктната си наказателна политика, или да въведе алтернативни на лишаването от свобода мерки за наказание", посочват магистратите. Те препоръчват създаването на орган, който да разглежда жалбите на затворници.

"Системата е изправена пред много проблеми и се надявам на поетапното им решаване с подкрепата на ръководството на синдиката на служителите в затворите. Имаме добър диалог с тях до този момент", обяви вчера заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. Той се срещна с представители на синдиката, които протестираха, че не са им платени нощни дежурства и работа по празници, както и повикване на разположение. Сумите им ще бъдат преведени със задна дата от 1 януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право