Reuters: Обединеното кралство ще изгони руския военен аташе

Джеймс Клевърли

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство обяви експулсирането на руския военен аташе от страната, съобщава Reuters.

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната, ще премахне дипломатическия статут на някои имоти и ще ограничи продължителността на руските дипломатически визи в отговор на това, което вътрешният министър Джеймс Клевърли нарече "злонамерена дейност" на Москва.

Обръщайки се към парламента, Клевърли каза, че Великобритания вече е „изключително предизвикателна работна среда за руските разузнавателни служби“, но мерките ще „служат само за укрепване на нашата устойчивост срещу руската заплаха“.

Великобритания въведе няколко вълни от санкции срещу руски компании и физически лица, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна, а Клевърли каза, че правителството на консерваторите няма да се откачи в подкрепата си за Киев.

„Ще изгоним руския аташе по отбраната, който е недеклариран офицер от военното разузнаване“, каза Клевърли.

„Ние ще премахнем статута на дипломатически помещения от няколко свързани с Русия имоти в Обединеното кралство. Налагаме нови ограничения за руските дипломатически визи, включително ограничаване на продължителността на времето, което руските дипломати могат да прекарат в Обединеното кралство.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят