Хусите заплашиха да разширят атаките си срещу кораби до Средиземно море

Първият кораб, отвлечен от хусите на 18 ноември - “Галакси лийдър”, на борда на който са и двама български моряци.

Йеменските хуси заплашиха да разширят атаките си срещу кораби, пътуващи за Израел, до Средиземно море, след месеци на атаки в Червено море. В изявление на военния говорител на хусите Яхдже Сариа се посочва, че ескалацията ще влезе в сила "незабавно", съобщава Times of Israel.
Това, както се уточнява, включва насочване към всички кораби, които "нарушават забраната за плаване към Израел" и които се движат към пристанищата на "окупираната Палестина" от Средиземно море до всяка зона в обсега на ракетите им. Хусите преди това заплашваха да разширят атаките си към Индийския океан и към кораби, плаващи около Южна Африка, за да избегнат йеменското крайбрежие, но основният им фокус остава Червено море и Аденския залив.

Те контролират големи части от Йемен, включително голяма част от крайбрежието на Червено море и извършиха многобройни атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море от ноември насам в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа. Техните атаки провокираха отмъщение от страна на САЩ и Великобритания и формирането на международна морска коалиция за защита на жизненоважния търговски път.

Военни експерти казват, че арсеналът на хусите включва балистични ракети с обсег от 1600 до 1900 километра и иранските дронове Shahed-136, които могат да изминат до 2000 километра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия