Урсула фон дер Лайен: Трябваше да се вслушваме по-добре в страните от Централна Европа относно действията на Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че е необходимо да се чуе какво говорят страните от Централна Европа за Русия и да се предприемат "решителни действия" по-рано.

"Мисля, че трябваше да се вслушваме по-добре в страните от Централна Европа. Те имат много повече опит със съседството на Русия. Може би трябваше да направим нещо по-рано, както предлагат някои централноевропейски страни. Днес можем да бъдем благодарни и доволни, че имаме толкова силна Европа, която може да даде толкова силен отговор на Русия“, каза тя на пресконференция в Брюксел.

Фон дер Лайен отговори на въпроса какво е научил Европейският съюз от Полша през последните 20 години. Председателят на Европейската комисия подчерта, че 20-ата годишнина от голямото разширяване на ЕС е била определящ момент и, погледнато от днешна гледна точка, тя е променила фундаментално Европа и я е направила по-силна, съобщава полската телевизия World. "Гражданите се възползваха от това, което носи участието в европейската общност. Икономиката се разви много силно. Съюзът се превърна в най-големия единен пазар в света. С това гласът на ЕС стана много по-силен", заключи тя.

Европейският съюз отбелязва 20 години от най-големия си кръг на разширяване, когато 10 държави се присъединиха към блока. Гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС на 1 май 2004 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа