Таджикистан се оплака, че над 1000 негови граждани са задържани на летища в Москва

Руските власти държат повече от хиляда таджикски граждани на летищата в столицата, съобщава Министерството на външните работи на републиката .

„В зоната за временно задържане на граждани на международното летище „Внуково“ в руската столица се намират 954 граждани на Таджикистан без осигуряване на подходящи санитарни условия. Сред блокираните граждани има таджикски студенти, които учат в Русия за сметка на образователните квоти от руското правителство“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че след много часове чакане 322 души са били допуснати в Русия, но руските власти възнамеряват да поставят 306 души в така наречения „списък за експулсиране“, докато Руската федерация вече е експулсирала 27 души.

„Сложна ситуация се наблюдава и на летищата „Жуковски“, „Домодедово“ и „Шереметиево“ в руската столица, където десетки таджикски граждани се намират в зони за задържане без подходящи условия“, уточняват от МВнР. Те добавиха, че консулската служба на дипломатическата мисия на Таджикистан е открила 24-часов оперативен щаб в Москва.

Ден преди това Министерството на външните работи на републиката посъветва своите съграждани да се въздържат от пътувания до Русия.

По-рано Министерството на външните работи на Таджикистан съобщи за рязко увеличаване на „необоснованите откази“ на граждани на страната да влязат в Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия