УНИЦЕФ отчита 40% ръст на убитите деца от войната в Украйна

От началото на войната повече от 1350 са били ранени

Установеният брой на децата, убити при нападения в Украйна, се е увеличил с близо 40% тази година в сравнение с миналата. За това предупреди УНИЦЕФ.

Според проверените от ООН данни в резултат на нападенията между 1 януари и 31 март 2024 г. са загинали 25 деца, като най-малкото е било само на два месеца, информира Euronews Bulgaria. Съобщава се, че други девет са били убити при нападения през първите три седмици на април.

От началото на войната повече от 1350 са били ранени. Експерти смятат, че истинският брой обаче е значително по-голям. Инфраструктурата, на която разчитат децата, също продължава да бъде обект на нападения.

Хиляди домове, 36 здравни заведения и 140 учебни заведения са повредени или унищожени през първите три месеца на годината. Нападенията, засягащи електроснабдяването и водоизточниците, допълнително са нарушили критичните услуги, излагайки живота и благосъстоянието на децата на допълнителен риск.

"Ситуациите в Газа, Судан, Хаити, Украйна, Афганистан и Йемен предизвикват спешна загриженост. Липсата на достъп на децата до храна, лекарства и вода води до тежко недохранване и разпространение на предотвратими болести. В дългосрочен план това ще има и сериозни последици за тяхното развитие и благосъстояние", коментира Ванеса Фрейзър, постоянен представител към ООН.

Две години война, предшествани от две години COVID-19, означават, че достъпът на децата до училищно образование е бил прекъснат за повече от четири години - години, равняващи се на начално образование. Близо половината от децата, записани в училище в Украйна, пропускат да се обучават лично, а почти един милион деца в цялата страна изобщо нямат достъп до образование поради липса на сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа