2500 евро/кв. м за дом в центъра на София

Най-предлагани на пазара на имоти са двустайните и тристайните апартаменти.

Цените на двустайните са между 1600 евро и 1800 евро за кв. метър

Водещи за купувачите са удобен достъп до градски транспорт и възможност за паркиране

Предлагането на къщи е ограничено

Средните цени на жилищата в София за двустаен апартамент са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро за квадрат, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата и районите от широкия център цените на апартаментите стартират от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв. м. Но цената за всеки конкретен имот зависи от точното местонахождение и неговите характеристики.

За жилища в нови и добре изглеждащи сгради купувачите са готови да дадат по-висока цена. Но купувачите стават все по-разумни и не бързат да сключват сделка. Предпочитат да направят няколко огледа преди да изберат жилище, което е най-подходящо за тях по отношение на качество, местоположение и цена. Най-предпочитани от купувачите остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детска градина и училище.

Най-предлагани на пазара на имоти са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж. Много хора предпочитат да купят имот преди да бъде окончателно завършен, заради по-ниската цена. Но други пък предпочитат да видят завършен апартамент, преди да преценят дали отговаря на всичките им изисквания. Най-активно е предлагането на жилища в столичните райони Малинова долина, Витоша и Овча купел поради активното строене на нови сгради.

Цените на предлаганите имоти са в широк диапазон, най-често от 1300 евро/кв. м до около 2500 евро/кв. м, в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

Предлагането на къщи в близост до София е ограничено. В последно време има предлагане на модерни редови къщи, които строят в покрайнините на София. Обикновено този тип имоти са луксозни и комфортни, но и цените им са високи.

Заплатите ще вдигат крайните цени

Купуват големи жилища и парцели за строителство

Инвестицията е печеливша

Има голям интерес към големи апартаменти, къщи около София и парцели за строителство, разказаха брокери на имоти. По време на пандемията хората разбраха колко важно е да имат повече пространство и отделна стая за всечи член от семейството. Затова хората, които могат да си го позволят, купуват големи жилища.

В момента преобладават купувачите, които търсят жилище за семейството си. Но има и много хора, които купуват имоти с инвестиционна цел. В дългосрочен план покупката на имот е по-добра инвестиция от депозит в банка. За период от седем години цените на апартаментите в столицата са се удвоили, показват данни на Националния статистически институт. Това е доста по-висока възвръщаемост, отколкото може да бъде получена от банков депозит.

По-голямо е търсенето на жилища ново строителство. При тях крайните цени зависят от себестойността на строителството. Повишаването на заплатите ще доведе до поскъпване на новите апартаменти през годините, категорични са брокери. Има търсене и на стари жилища. В някои райони на столицата новото строителство е ограничено и, ако човек иска жилище там, трябва да се насочи към старо строителство. Някои предпочитат старото строителство и защото не плащат за общи части, а и защото в старите апартаменти има обособено отделно помещение за кухня.

Много хора с по-големи финансови възможности предпочитат да купят къща, за да имат собствен двор и открито пространство, на което да се забавляват със семейството. Хората, които имат конкретни изисквания, предпочитат да построят изцяло нова къща, вместо да купят стара и да започнат основен ремонт и реконструкция. Затова има търсене и на парцели за изграждане на къщи в района около София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти