Белият дом: Израел реши да се вслуша в съображенията на САЩ относно евентуална операция в Рафа

Говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Израел се е съгласил да се вслуша в съображенията на САЩ, които изразиха безпокойство относно евентуална израелска военна операция в южния град Рафа в ивицата Газа, на границата с Египет, обяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, предаде БТА.

Агенцията посочва, че се израелската армия е готова да евакуира цивилните палестинци от град Рафа и да атакува намиращите се там укрепления на радикалната палестинска групировка "Хамас", като се позова на изявление на високопоставен представител на Израел от средите на отбраната в сряда. В същото време Ройтерс обръща внимание на предупрежденията на международната общност за възможна хуманитарна катастрофа.

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафа без съответен надежден хуманитарен план.

"Те ни увериха, че няма да влязат в Рафа, докато не ни дадат възможност действително да споделим с тях нашите виждания и нашите безпокойства", каза Кърби за телевизионния канал Ей Би Си.

"Израелците започнаха да изпълняват ангажиментите, за които президентът Байдън ги помоли", добави говорителят на Белия дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка