"ЗОДИАК": Цецка Цачева пристанала на ученическата си любов

Звездите за нея

Зодия Близнаци, подвижен знак. Слънцето в този знак показва адаптивност, любознателност, понякога раздразнителност. В аспект с планетата на внезапните промени Уран може да се прояви като експериментатор и човек, който постоянно преследва каузи. Връзката между Юпитер и Венера показва добър социален и финансов статут. Напрегнатият аспект между Марс и Сатурн отрежда ръководна позиция или самостоятелен бизнес и показва човек с много високи изисквания, понякога непосилни за другите, често работохолик, строг и взискателен в работата.

Мисия: Да постави емоционалната власт над финансовата сигурност.

Да се пази от: агресивност и стремеж към лидерство на всяка цена.

Цецка Цачева пристанала на ученическата си любов на скромна сватба. Това разказаха пред „Зодиак“ жителите на родното село на първата жена председател на Народното събрание. В Драгана всички са горди, че тя е отраснала там и е прославила този край на България, а сега се питат дали няма да стане новият президент на държавата.

Селото се намира в долината на река Каменица, Ловешко. Там са родени и бившият заместник военен министър Христо Стоянов, както и съпругата на депутата от БСП Михаил Миков - Грета.

Цачева живяла там в детските си години, като изкарала средното си образование в Плевен. След това завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но се връща в Плевен, където се омъжва и прекарва известно време там. По това време е още юрист, но решава да каже „да“ на най-голямата си любов от ученическите години - архитект Румен Данговски. Близките на семейството си спомнят, че сватбата била скромна и в тесен кръг, без излишни харчове и показност.

Оттогава, въпреки че не се връща често, цялото село знае, че единствената розова къща в селото е на Цачева. Родният дом на една от първите дами в политиката е скромен и не прилича на палат - единствено ексцентричният цвят на фасадата го отличава от другите сгради в Драгана.

Там лятото живее 83-годишната майка на Цачева - баба Гинка. Възрастната жена се грижи за градинката, където гледа зеленчуци. Зимата пък се прибира при дъщеря си в София. Баба Гинка не обича да говори за семейството си, но всички в селото знаят, че е повече от горда с дъщеря си и внука си. Покрай нея и жителите на Драгана споменават само с добро председателя на парламента и разказват, че идва от много добра и работлива фамилия.

Кметът: Бъдещето на селото е в нейни ръце

Бившият даскал и училищен инспектор бай Данчо разказва, че бащата на Цецка, макар и от скромен произход, се е интересувал много от техника и решавал всички проблеми на хората в селото. Сред най-хубавите спомени за него, които местните споделят, са свързани с уроците по каране на мотор и мотопед, които щедро е давал на всички момчетии в района.

Вторият братовчед на баба Гинка - Марко, пази ясен спомен за Цецка като дете. Тя била будна и игрива и много й вървяло в училище.

Всеобщ любимец на семейството пък е синът й Румен Данговски. Бил добре възпитан и интелигентен. Младото момче е прославило България в много математически конкурси.

Сред хората, които помнят герберката от Плевен като дете, е и кметът на Драгана Пенчо Иванов. С него деляла една група в детската градина.

Оттогава обаче двамата не са се виждали. „Много искам да се срещнем и да говорим за бъдещето на селото“, признава мъжът и допълва, че все не се осмелява да притесни Цачева по време на посещенията й в Драгана.

Почетен гост, но рядко

Съселяните на една от първите дами в ГЕРБ споделят, че тя не се прибира толкова често. Там е обаче в паметните моменти за селото като 100-годишнината от Балканската война или 150-годишнината от създаването на Драгана. Не била само почетен гост, но и помогнала за възстановяването на паметника в чест на войниците, паднали по време на войните през миналия век. Тя дори подарява на местната библиотека специален албум с архивни материали на героите от войните, които са били от родното й село.

Сега в селото най-обсъжданата тема е дали местното момиче, което стига толкова далече и до върховете на властта, няма да заеме и мястото на държавния глава Росен Плевнелиев след изборите наесен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини