Пощуряващи спагети

Спагетите, и изобщо пастата на бъдещето, няма да са такива, каквито ги познаваме. Не само защото кулинарната фантазия е безгранична, но и защото изхранването на планетата предизвиква търсенето на нови решения. Неведнъж сме писали за потенциала на насекомите, още повече че Организацията по прехраната и земеделието към ООН обяви през 2013 г., че бъдещето е тяхно с оглед съдържанието им на протеини и изчерпващите се ресурси на Земята. Напоследък особено популярни са брашнените червеи, за чиято употреба има стотици рецепти, а в менютата все повече навлизат щурците и скакалците. Така са постъпили в една малка семейна фирма в село Тиефос в Североизточна Франция, в която правят паста. В началото, което било през 2012 г., собственичката Стефани Ричард разчитала на традиционните рецепти, но успехът дошъл, когато с основния технолог Ален Лемон започнали да използват ядливи насекоми. Сега в изделията на мадам Ричард има около 7% щурци, скакалци или червеи. Все пак основният продукт в различните видове пасти е спелтата. Това е вид древна пшеница, която е много по-богата на протеини от обикновената, която подобно на лимеца не търпи торене с цел повишаване на добива. За добрия вкус помага и това, че за производството се използват истински яйца, а не на прах. Готовото тесто се подготвя в големи форми и се оставя в специални съдове, подобни не чекмеджета, разстлано да съхне за 12 часа на ниска температура. “Убедена съм, че тези видове протеини са храната на бъдещето”, казва Стефани, чиито цех в момента произвежда 400 кг паста седмично. Интересът вече е много голям, включително от спортни отбори, чиито спортисти се нуждаят от качествени протеини. Затова скоро капацитетът на производство ще бъде разширен и ще бъдат наети още хора. Един хартиен пакет с 250 грама от нестандартната паста с насекоми се продава за 6 евро, което на мнозина може да се стори скъпо, но е обяснимо предвид съставките.
И ако все пак ви се е приискало накрая да се подсладите, можете да разчитате на пастата, като си приготвите спагети, талиатели, равиоли със сладък пълнеж и т.н. Важното е вътре да има какао и захар и да не забравяте, че варенето е значително по-кратко, отколкото при обичайните видове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме