15 млн. лева за енергийна ефективност и екоколи

15 млн. лева от продажба на вредни емисии ще бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на обществени сгради. С 1 млн. лева от тези средства ще бъде частично финансирано закупуването на електрически и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация.

Тези екоинвестиции се предвиждат в проект на решение на Министерския съвет за изразходване на приходите от продажба на квоти за емисии на парникови газове през 2016 г., публикуван за обществено обсъждане.

До момента в бюджета на екоминистерството от продажба на вредни емисии към края на 2012 г. са постъпили малко над 30 млн. лева. С тези средства Националният доверителен екофонд финансираше до 85 на сто от „зелените“ проекти на публичните организации, част от Инвестиционната програма за климата.

През миналата година по схемата беше финансирано обновяването на 40 обекта, сред които училища, детски градини и болници. Частично беше подменено и уличното осветление. Общата стойност на миналогодишните ремонти беше 13 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес