Българино, поиска ли си касовата бележка?

Eй, читатели с будно гражданско съзнание, кога за последен път си поискахте касовата бележка, когато продавачката не ви я подаде с рестото? Радетели за евтини винетки, качествено здравеопазване, добро образование, ниски данъци и осигуровки, вие как се погрижихте държавата да си получи приходите? Изпълнихте ли си задължението? Да, задължение на всеки купувач е да получи и да съхранява фискалния бон до напускането на търговски обект. Пише го в Закона за ДДС. Има и глоба 5 лева. Смешна глоба. И не познавам никой глобен.

Обикновено нямаме време и нерви да се разправяме за някаква си бележка. Но по-късно се ядосваме, когато се налага да си носим превръзки и лекарства в болницата, защото там са свършили парите. Псуваме държавата, когато изкривим джанта в кратерите по републиканските пътища. Правителството е виновно, че заплатите на учителите са ниски. А ние погрижихме ли се Националната агенция за приходите (НАП) да си получи стотинките ДДС от левчето, което дадохме за баничката тази сутрин?

Инициативата на НАП за томбола с касови бележки доста закъсня. От няколко години медии подканяха приходната администрация да я приложи, а самата тя проучваше чуждия опит. Само за два дни и половина българите вече регистрираха 70 000 касови бонове в сайта на играта. Вероятно постепенно търговците ще срещнат все повече клиенти, търсещи своя данъчен документ. А данъчните припомниха и ползата за нас самите от малката хартийка - без нея няма рекламация за купената стока.

Ще кажете, че търговците и без това издават касови бележки. Да, в супермаркетите, бензиностанциите, книжарниците и магазините за техника получаваме своя фискален бон. НАП всяко лято организира и показни акции в нощни клубове и заведения по морето.

Да, обаче има редица сфери от живота, където гражданите не са си и помисляли да си потърсят правата. Жалкото е, че и приходните инспектори не смеят да тръгнат на проверки там. Единият сектор, който си живее в черна икономика от години, е доболничната медицинска помощ. Спомняте ли си семейният лекар да ви е дал касова бележка за потребителската такса, която плащате за прегледа при него? Ако има такива пациенти, да се обадят в редакцията, за да направим репортаж за джипито им. Аз не съм чувал за касова бележка, издадена някога от личен лекар. А и кой смее да си поиска бележка от човека, който го лекува?

Помислете и за образователната мафия, която е обхванала в здрави пипала детски градини и училища. Когато дадохте пет лева на детето за театър в училище, получихте ли билет или касов бон? Когато платихте уроците по плуване в училището, дадоха ли ви касова бележка? В най-добрия случай сте получили попълнена с химикалка квитанция, която обаче не е данъчен документ и няма никаква стойност. Напротив, тя доказва, че школата по плуване не внася данъците си в бюджета. Притеснявате се да поискате касова бележка от учителката, която ви събира пари за ученическа екскурзия (между другото абсолютно забранено е учителите да събират пари, ама забраната звучи като виц, нали?). Законите и наредбите са ясни - касов бон се издава за всяко плащане (с някои изключения - например ако си купувате вестник или получите билет или квитанция със защита на хартията и машинно отпечатана цена), така че ако класната на детето ви не е откраднала фискалното устройство на туристическата агенция и не чука бележки пред родителите, е в нарушение, когато прибира пари за зелено училище. Ама кой да си поиска касов бон от учителката на детето ни. Страх ни е да не му отмъстят. Е, тогава педагозите да се ядосват на себе си, че заплатите им са ниски. Не съм чул НАП да е влязла в някое училище и да е поискала да види касовия апарат в лавката. Голяма грешка, сметнете колко ученици има в България и колко джобни харчат всеки ден. Ако сте принципни, промяната ще е огромна. Зависи и от родителите. Питайте класната на дъщеря ми.

Друг сектор на черно са и т.нар. дребни продажби. Дадоха ли ви касов бон в дюнерджийницата. Ще кажете: „Да.“ Наистина, касиерката ви е дала една бележка, която дюнерджията е забучил на пиронче. Ако преди това я разгледате добре, че видите, че не е никакъв фискален бон, а разписка от вътрешната им складова система, както се нарича по-интелигентно черното счетоводство. На бележката няма данъчен номер, не пише е “фискален бон“, няма я малката карта на България с надпис BG в средата. Въобще пълна измама. Пък и кой данъчен инспектор ще се появи в 7 ч сутринта?

Хайде сега да помислим малко и за душата. Когато платихте на попа за кръщене или за молитва за здраве, получихте ли касов бон? Българската православна църква има наглостта да иска милиони от държавата за ремонт на храмове, но нека да видим колко ДДС са внесли епархиите и свещоливницата. И защо доскоро на паркинга на Троянския манастир, управляван пряко от Светия синод, нямаше касов апарат? То и в самия манастир пишат квитанции на ръка. Евала на данъчните в Плевен (оказа се, че в Ловеч инспекторите са съкратени), че се разходиха до светата обител и обясниха на дядо игумен, че не е освободен от данъчно отчитане. Не знам дали са си направили освещаване на касовия апарат, ама вече монасите си имат такъв. Ама нека данъчните да влязат и в Рилския манастир, и в Бачковския, и в църквите.

Ефекта от томболата на НАП няма да бъде видим веднага. Поне това сочат резултатите от другите държави, където тя се провежда. Е, това зависи и от механизма й. Българският вариант не гарантира печалба, но пък трябва да въвеждате ръчно много бележки и да ги пазите продължително време. Това би обезкуражило доста хора след месеци. Така се случи в една от страните, които първи въведоха данъчното тото - Словакия. Там годишният ефект за фиска се изчислява на 7-8 млн. евро. В Португалия и Бразилия, където се раздават повече леки коли, интересът продължава да е висок. В Румъния имат лотария от началото на годината с месечен бюджет за награди от 440 000 лв. и тепърва ще анализират ползите.

В Малта стимулът е доста изкушаващ - ако твоята касова бележка спечели, получаваш стойността й, умножена по сто. Например купили сте си дънки за 40,47 евро и касовият бон е изтеглен. Данъчните ви дават 4047 евро. Найс, а?
Най-насърчаващ е механизмът в Косово, където положението е като в България отпреди 20 години, т.е. спешно се нуждаят от осветляване на икономиката. Там данъчните дават твърда сума според броя на събраните бележки и сумите на тях. Например носите плик с 50 бележки на стойност над 801 евро и ви дават 20 евро кеш.

Освен томболата НАП може да помисли и за по-добри стимули за гражданите. Защо например не се поощрят тези, които подават сигнали за нелоялни търговци? Нека, ако инспекторите установят нарушение и глобят потърпевшия, подалият сигнала да получи 10% от санкцията. Това е добра сума за хората, но на фона на евентуалните приходи си заслужава инвестицията от страна на държавата. Другият подход е тотален контрол и наказания като в Италия. Но у нас най-много обичаме забранените неща, затова по-добре с моркова, не с тоягата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи