Старобългарските загадки се завръщат, по-смразяващи от всякога!

Мистериозни жестоки убийства ще разследва писарят на княз Борис – Климент – в най-новата книга от поредицата „Старобългарски загадки” от Николай Пенчев - "Студена кръв", която е под номер 6, а издателят отново е „Труд”.

След покръстването желанието на Борис е новата религия да навлезе между хората максимално бързо. За целта той създава различни религиозни и преписвачески центрове. Един от тях е манастирът „Св. Архангел Михаил”. Там, заради неприемането на новата вяра, е изпратен братът на княза – Докс. Той е убит и това поставя началото на жестоки убийства на животни и монаси в манастира. Кой избива духовниците от „Св. Архангел Михаил” и защо? Страховита нечиста сила ли стои в дъното на тази жестокост или Божие наказание? Какво се е случило със съкровището на непокорните, верни на старите богове боили? Отговорите на тези въпроси ще трябва да открият Климент и двамата му помощници.

Книгата е идеално четиво за лятото – езикът е образен и емоционален, а сюжетът се разплита постепенно, увличайки читателя в ролята на детектив.

Авторът Николай Пенчев вече има богат опит с криминалните романи. Самият той подчертава, че е журналист, а не историк и използва българската история от девети век като фон на драматично развиващата се сюжетна линия. Както останалите пет книги, така и тази е криминале, в което е вплетена историческа тематика. Въпреки че живо се интересува от нашето минало и непрестанно чете книги, свързани с него, авторът си дава сметка, че голяма част от източниците, които са византийски, силно го изопачават. Ето защо не набляга толкова на фактите, а се стреми да пресъздаде тогавашния бит и култура на българите. Интересува се от това какво са яли, какво са пили, как са се обличали, защо са правели едно или друго нещо. Опитва се максимално точно да предаде атмосферата и специфичните особености на епохата, да спази точността в детайлите, макар че признава, че невинаги му се удава. Поради липсата на достатъчно източници трябва да предполага и да представя нещата така, като му се струва, че са били. Най-важното за един роман, особено за криминалните обаче, си остава сюжетът. Липсата на достатъчно информация в този случай може да бъде и от полза, защото позволява на автора да отприщи въображението си. Този микс от интерес към българската история и богата фантазия, характерни за Николай Пенчев, са правилната формула за създаването на поредица от романи, които читателите очакват с нетърпение и оценяват високо.

От 6 август на вестникарските будки и в книжарниците!

„Студена кръв”, 344 с., цена: 9.99 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура