Музиката като мезе

Знаете ли защо преподавателите в Оксфорд са с много малка натовареност? За да се посветят на дълбоки научни изследвания и да достигнат до фундаментални открития. Благодарение на тази далновидна политика днес човечеството разполага с “Мултисензорната наука за храната и храненето”, основана, тествана и доказана от проф. Чарлз Спенс.

Романтичното заглавие, с което “Гардиън” представи труда на психолога, е “Мелодия в менюто”. Професор Спенс е разгърнал целия си интелектуален потенциал в името на насладата от виното и ястията. Той е посветил живота си на каузата да ги увеличи чрез подходяща музика, светлина и атмосфера. “Дори формата на чиниите и тежината на приборите в ресторанта допринасят за по-доброто усвояване на сервираната храна.” Вследствие на това изказване Спенс е много търсен и добре платен консултант на луксозни заведения от Испания до Шанхай. Част от експериментите му са осъществени в прочутия ресторант “Ел Були” на братята Адриа, където поднасят за десерт три листа от розов цвят, поръсени с пет капки лимонов сок например.

Наскоро проф. Чарлс направи демонстрация и в Берлин по покана на местна винарна, която търгува с много скъпо шампанско. Две групи дегустатори са участвали в теста, който показал, че шампанското на винарна Круг разгръща най-пълно ароматите и вкусовия си букет в акомпанимент на Брайън Фери или на пианото на джазмузиканта Джаки Теръсън. Роденият в Берлин пианист бил най-подходящ за партидата от 2003 г.

“Хората проявяват склонност да асоциират отделните видове музика с точно определени вкусове, казва проф. Чарлс Спенс. Киселото например свързват с високи пискливи тонове, докато сладостта хармонира на топли, богати и меки звуци. Горчивото отговаря на представата за разтърсващ драматизъм, най-трудно за идентифициране чрез музика е соленото.” Предположението, че то си партнира най-добре с тръбящи, пулсиращи звуци, било отхвърлено при научните експерименти, проведени от професора и екипа му в лабораторни условия. “Най-вълнуващи резултати получихме при измерването на влиянието на музиката върху консумацията на вино, ентусиазиран е професор Спенс. Насладата от виното се увеличава до 15% при точно подбраната мелодия.”

И така, сега вече знаем, че струнен квартет №1 в ре мажор, опус 11, от Чайковски повишава вкусовите качества и удоволствието от пиенето на виното, произведено през 2004 г. в френското имение Шато Марто. Моцартовият квартет за флейта и струнни №1 в ре мажор е перфектното мезе за сухото бяло вино Pouilly-Fume, което се произвежда по Лоара. Сомелиерите, опитали веднъж вино с Моцарт, повече не искали и да го вкусят на тишина.

В Берлин хитрецът Спенс направи демонстрации и с напълно обикновени хора, които разделени на групи трябваше да ядат шоколад. Тъжна музика засилвала горчивата нотка на шоколада, а леката мелодия го правела по-сладък, установил ученият без никакво съмнение.

Цветовете и светлината играят също толкова важна роля за доброто храносмилане, доказали пък тестовете му с 3000 души в Лондон. Червеното вино на приглушена червена светлина освобождава цялата си палитра от вкусове в сравнение със скучното му пиене на нормално осветление. Зелена лампа го прави кисело, твърди проф. Спенс.

За да не допускате тъпи грешки, най-добре да познавате основните открития на този светъл оксфордски ум:

1. Риба с картофки се усвояват най-добре на фона на “Бийтълс”. Модният ресторант “Ултравайълет” в Шанхай има специална зала, в която и масата е покрита с британското знаме.

2. Великата Били Холидей с “Есен в Ню Йорк” увеличава сладостта на тиквения крем брюле.

3. Лучано Павароти, но само когато пее Nessun Dorma, засилва аромата на черното кафе и задълбочава сладостта на шоколадовия мус. Тази двойственост се дължи на гениалното му изпълнение.

4. Maroon 5 се консумират с коктейл от раци и миди, като специално парчето One More Night подчертава лимоновия вкус.

5. Майк Олдфийлд и неговият дебютен албум Tubular Bells се сервират с десертни вина.

6. Ако ще пиете Каберне Совиньон, трябва да си пуснете “Кармина Бурана” на Карл Орф, иначе губите 60% от кефа.

7. Шардоне по правило трябва да се консумира в компанията на Nouvelle Vague. Свежестта му се увеличава до 40%.

Меси върви с целувки

Това, което прави Лионел Меси на терена, може да бъде сравнено само с изпълнение на някой велик тенор на сцената. Затова той е единственият немузикант, който може да увеличи насладата от вкусовете, така както го може само музиката. В барселонския ресторант с три звезди Мишлен El Celler de Can Roca е тестван десерт с целувки, като на посетителите е пускано видео от мач на Барса с Реал Мадрид. Целувките ставали трикратно по-сладки, в момента, в който топката се поемала от Меси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл