Испания ще изпрати малък брой ракети за системата Patriot на Украйна

Испания ще изпрати малък брой ракети за системата Patriot на Украйна, съобщи испанското издание El Pais, позовавайки се на неназовани, добре информирани източници. Повече от необходимото усилване на противовъздушната отбрана на Украйна (PVO) идва, тъй като разкъсаната от война страна е изправена пред недостиг на противовъздушни ракети.
El Pais посочва, че Испания разполага с три системи Patriot, които е закупила от Германия през 2004 и 2014 г., напомня изданието.
Точният брой на ракетите, които ще бъдат изпратени на бойното поле в Източна Европа, не е известен, но е сигурно, че не става въпрос за многобройна помощ. Съобщава се, че испанските въоръжени сили имат само 50 ракети в резерва си.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на представители на членовете на НАТО по-рано този месец, че Украйна се нуждае от най-малко седем Patriot или други системи за противовъздушна отбрана, за да се защитава от руските въздушни удари, призовавайки ги да увеличат военната помощ за Киев, припомни агенция Танюг. 
В неотдавнашно интервю за Kyiv Post Зеленски спомена руската атака срещу електроцентралата Трипилия, която, както той самият заяви, е била направена с единадесет ракети. По думите му седем са били свалени, а четири са попаднали в централата поради липса на противовъздушнен отговор. 

Министрите от ЕС казаха миналата седмица, че обмислят как да предоставят повече оръжия на PVO на Украйна.

MIM-104 Patriot е една от най-многобройните противовъздушни системи в арсенала на НАТО. Става въпрос за американската система, използвана в момента от САЩ, Испания, Германия, Холандия, Гърция и други страни.

Системите Patriot също са в арсенала на украинските въоръжени сили, като това оръжие е дарено на Украйна от Германия, Холандия и САЩ, припомни сайтът Aero.rs. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа