Гърция включи и туристи в борбата с нелегалните плажове

На мобилното приложение “MyCoast” могат да се докладват нарушения по плажовете.

Властите пуснаха мобилно приложение “MyCoast”

Гражданите могат да съобщават за злоупотреби на концесионери

Тежки глоби и отнемане на лицензи за нарушителите

Гърция пусна мобилно приложение “MyCoast”, за докладване на нарушения по плажовете, чрез което гражданите ще могат (по желание и анонимно) да съобщават за злоупотреби. Глобите за нарушителите са тежки и варират между 2000 и 60 000 евро, а санкциите включват и отнемане на лиценза за концесия.

Приложението “MyCoast” дава възможност на всеки гражданин, който е на плаж, да провери дали мястото, заето от чадъри и шезлонги, работи законно. Всеки концесионер, който се ангажира да постави чадъри и шезлонги на плажа, има задължението да осигури спасител, както и да остави 50% от плажа като зона за свободен достъп.

Приложението предоставя изчерпателна информация, включително определеното местоположение, продължителността на лизинга и разрешената зона на покритие, посочена в лицензионното споразумение. Благодарение на тази информация гражданите могат да установят дали има злоупотреба. Общо около 7700 договора за наем (с 1200 повече от миналата година) са заложени в картите на приложението.

Отваряйки “MyCoast”, гражданинът ще може да локализира зоната чрез търсене на карта или чрез сканиране на QR кода на концесията, който е поставен на табела на плажа. При локализиране на екрана на мобилния телефон се показват всички детайли. Ако гражданинът установи нарушение, може да подаде жалби чрез приложението, като избере конкретната точка на картата. Потребителят посочва причината за жалбата, въвежда кратко описание на проблема и избира дали жалбата да бъде подадена анонимно или от негово име.

В един ден може да се подаде само една жалба за вид нарушение от едно и също устройство и за една и съща концесия. Въз основа на жалбите се извършват проверки от общините, полицията и службите за недвижими имоти. Глобите се налагат от поземлените служби, които отговарят за опазването на публичната собственост.

Според новите правила границите на плажовете се регистрират електронно, а концесионните площи са строго предефинирани. Освен това бяха въведени общо 198 “недосегаеми плажа” в региони, за да се защитят тези екологично чувствителни зони.

Миналото лято общественото недоволство предизвика появата на движението за “плажни кърпи”, заради ограничения достъп до плажа, подчертавайки широко разпространения проблем с незаконното навлизане на бизнеси на плажовете с чадъри и шезлонги. В отговор правителството въведе по-строги разпоредби, регулиращи експлоатацията на плажовете.

Акция на данъчните

До €3000 бонус за донос за укрити приходи

До лятото ще има “ПОС навсякъде”

Чрез приложението “Appodixi” може да се докладва за фалшиви касови бележки.

Гръцките финансови власти включиха гражданите в борбата с укриването на приходи с награда до 3000 евро за всеки, който докладва за фалшиви касови бележки чрез приложението “Appodixi”.

То позволява на хората да сканират издадените разписки с мобилния си телефон и да проверяват в реално време тяхната автентичност.

Наградата е различна, като зависи от стойността на транзакцията. Тя ще започва от 100 евро и може да достигне до 10 пъти стойността на касовата бележка с максимален лимит от 3000 евро.

Властите препоръчват и чужденците да се присъединят към акцията срещу укриване на приходи и неплащане на данъци.

От началото на 2024 г. в Гърция прагът за кешови транзакции е 500 евро. Над тази сума плащане се извършва с банкова карта или по банкова сметка.

Съгласно данъчната наредба тези, които приемат плащания в брой над този лимит, се глобяват с двойна сума на транзакцията.

До лятото на 2024 г. парите в брой ще бъдат заменени от “ПОС навсякъде”. Всеки път, когато се плаща с карта, разписка ще се генерира автоматично на касата на търговския обект и подробна информация за плащането ще се изпраща до данъчните служби.

Пияните колоездачи олекват с до 2000 евро

Глобяват и велосипедисти за употреба на алкохол

Забранено е говоренето по мобилен телефон

Кодексът за движението по пътищата в Гърция предвижда строги наказания и за велосипедисти.

Освен общите правила за използване на велосипед по обществените пътища в Гърция, сред които се открояват забраната за движение един до друг на двама или повече велосипедисти, забрана за използване на слушалки или мобилни телефони и шофиране със скорост над 20 км/ч, кодексът за движение по пътищата предвижда и строги глоби за нарушения, които се считат за тежки и увеличават многократно риска от тежко пътнотранспортно произшествие.

Най-високата глоба, която може да бъде наложена на велосипедист в Гърция, е свързана с консумацията на алкохол. В зависимост от концентрацията на алкохол в кръвта, глобата започва от 200 евро и достига до 2000 евро.

Гръцкият кодекс за движение е строг и по отношение преминаването на червен светофар. Паричната санкция за велосипедист е равна на тази, която трябва да плати шофьорът на автомобил или водач на мотоциклет и възлиза на 700 евро.

С 200 евро ще олекне велосипедист, който се движи в обратна посока по еднопосочна улица, а за използване на мобилен телефон по време на движение глобата е 150 евро.

С 350 евро се наказва велосипедист без предпазна каска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа