Украйна съобщи, че руснаците са започнали настъпление към Харков

ВСУ праща части от резерва за подсилване на фронта

Руската армия е започнала офанзивни действия в района на град Харков, Североизточна Украйна. 

"В 5 часа сутринта на 10 май руските окупатори се опитаха да пробият отбранителната линия на украинската армия в района на Харков", съобщиха от Министерството на отбраната в Киев. 

Град Вовчанск е подложен на интензивен обстрел и въздушни удари с управляеми бомби.

„С началото на нощта руските окупатори засилиха огневия натиск на предната линия на нашата отбрана с подкрепата на артилерия Около 5 часа сутринта противникът се опита да пробие нашата отбранителна линия под прикритието на бронирана техника“, се казва в съобщението на украинското МО. 

Както отбелязват от там, към момента руските атаки са отблъснати и битките с различна интензивност продължават. 

„За усилване на отбраната на този участък от фронта са изпратени резервни части“, се казва в съобщението.

Властите във Вовчанск са обявили евакуация на населението, включително в околните населени места, поради засилените атаки на руснаците. Това съобщи началникът на военната администрация на град Волчанск Тамаз Гамбарашвили. По думите му повечето хора си тръгват сами, а на други помагат полицаи и доброволци. 

„Изнасяме се от Волчанск и близките населени места“, каза той и добави: "Няма данни за загинали и ранени, но се регистрират сериозни щети."

„Местните хора казват, че никога досега не са виждали такъв обстрел, затова сега е опасно да бъдеш във Волчанск, летяха бомби, артилерия, стреляха от РСЗО“, добави Гамбарашвили.

Освен това, руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област, съобщи управителят на североизточния украински регион Олег Синегубов в телеграм.

Украйски военни блогъри съобщават, че руските сили са установили контрол в няколко пригранични села.

Според анализатори от Американския институт за изучаване на войната (ISW) руснаците може да се опитат да извършат ограничени настъпателни действия или да извърши трансгранични нападения на територията на Харковска и Сумска области.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа