Макрон заведе Си на разходка в Пиренеите

Еманюел Макрон и Си Цзинпин със съпругите си.

Преначертавали световния ред

Френският президент Еманюел Макрон покани днес китайския си колега Си Цзинпин на планинска разходка в Пиренеите. Двете първи дами придружиха съпрузите си, предаде АП.

Разходката е ден след като Си беше посрещнат тържествено в Париж и проведе разговори с Макрон и с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Основните теми на дискусиите бяха търговският дисбаланс и войната в Украйна, подписаха се и търговски договори.

Двамата лидери и техните половинки посетиха ски курорта Ла Монжи, където обядваха в местен ресторант, с чийто главен готвач Макрон се познава добре, тъй като е идвал често в този район на ваканция с баба си и дядо си. Там той има и братовчеди, пише “Франс прес”.

По програма Си отпътува за сръбската столица Белград. Третата европейска страна, която се планира да посети китайският лидер тази седмица, е Унгария.

Aмериканският в. “Ню Йорк таймс” отбелязва, че и трите страни, които ще посети Си, в една или друга степен подкрепят стремежа на Пекин към преначертаване на световния ред. И трите страни поставят под въпрос баланса на силите на международната сцена след Втората световна война, установен под диктовката на САЩ, и искат да засилят връзките си с Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят