MWM: Израел изостави системите Patriot поради постоянни грешки и „приятелски огън“

Американските системи за противовъздушна отбрана, които бяха на въоръжение в Израел, се представиха изключително слабо по време на последната иранска атака, пише MWM. Според войници на ИД, цитирани от изданието, основно израелски дронове са пострадали от обстрела на Пейтриът. Тел Авив реши да изведе инсталациите от експлоатация.

Израелските сили за отбрана (IDF) потвърдиха плановете си да премахнат доставената от САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot (MIM-104 Patriot). По-малко от месец след безпрецедентен удар с ирански ракети и дрон, Израел и съюзническите американски сили отговориха, като започнаха най-голямата операция за противовъздушна отбрана в историята. Решението за извеждане от строя на ключово звено от системата за противовъздушна отбрана на страната в разгара на интензивните бойни действия и в момент на най-голям външен натиск е изключително необичайно.

Редица анализатори го видяха като доказателство за сериозни пропуски в представянето на Patriot. Не само, че бойните резултати на системата оставят много да се желае (и това се отнася за редица операции - от войната в Персийския залив до защитата на въздушното пространство на Саудитска Арабия от йеменски атаки), но, може би най-важното за Израел, системата постоянно "греши" с огън по своите.

Плановете за извеждане от строя на "Пейтриът" бяха потвърдени на фона на вълна от съобщения за приятелски огън по време на операции на израелската противовъздушна отбрана, в резултат на което значителен брой собствени дронове бяха свалени. Военни източници в Съединените щати съобщиха, че до 40% от самолетите, свалени от израелските сили през последните месеци, са били приятелски или съюзнически. 

Докато степента, до която системите Patriot са били използвани през последните месеци, остава неясна, приятелският огън е дългогодишен проблем, който получи известна публичност по време на американската инвазия в Ирак. Тогава рискът от приятелски огън от Пейтриът се оказва толкова висок, че пилотите на ВВС и ВМС на САЩ ги смятат за най-голямата въздушна заплаха. 

„Нашите собствени „Пейтриът“  ни изплашиха до смърт“, обобщи един от пилотите на F-16. Батериите не само често улавяха приятелски цели, използвайки системата за предупреждение, но и многократно стреляха по своите. Други инциденти, при които цели жилищни квартали бяха повредени в резултат на неуспешно прихващане на Patriot, допълнително демонстрират защо израелските отбранителни сили започнаха да възприемат тези системи повече като заплаха, отколкото като бойно средство.

Преди това Patriot формира средната връзка на системата за противовъздушна отбрана на Израел - Железният купол с ракети с по-малък обсег осигуряваше защита срещу дронове и ракетна артилерия, а системата Strela от по-високо ниво беше проектирана срещу балистични ракети със среден обсег на големи височини . Оттогава обаче Patriot са заменени от системата David's Sling, съвместна разработка на американската компания Raytheon и израелската Rafael. По отношение на характеристиките новият продукт значително превъзхожда своя предшественик, а през 2023 г. бяха сключени първите чуждестранни договори - те бяха закупени от Финландия в допълнение към изтребителите F-35. 

Най-забележителната характеристика на новата система е използването на ракети Stunner с двурежимно насочване. Всяка ракета има два блока за насочване: единият използва радар с активна фазирана решетка, а другият използва инфрачервено изображение. Всяка от тях може да насочи ракетата към целта, като едновременното използване на двете значително намалява риска от задействане на примамки или успешно използване на електронна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток