Масивната безпилотна подводница Manta Ray на американската армия премина първия си морски тест

Масивната безпилотна подводница Manta Ray на американската армия премина първия си морски тест, съобщава Business Insider.

Безпилотният прототип, уместно наречен „Manta Ray“, завърши „пълномащабно тестване във вода“ край бреговете на Южна Калифорния през февруари и март, каза изследователското звено на Пентагона, Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната (DARPA).

Manta Ray, построен от отбранителния изпълнител Northrop Grumman, е подводно превозно средство без екипаж , тип дрон, който по същество може да функционира като торпедо или малка подводница, но може да служи и като мина.

Според DARPA, петгодишната програма Manta Ray се стреми да изгради „нов клас UUV с дълга продължителност, с голям обсег и с полезен товар“, които могат да работят в различни морски среди по света. В действителност не се уточняваше по-подробно функцията.

Тестовете по-рано тази година оцениха различните режими на задвижване и управление на Manta Ray - неговата плаваемост, витла и контролни повърхности - докато е потопен в морето.

„Нашето успешно, пълномащабно тестване на Manta Ray потвърждава готовността на превозното средство да премине към операции в реалния свят, след като е бързо сглобено на полето от модулни подсекции“, каза в изявлението Кайл Уорнер, програмен мениджър на DARPA за Manta Ray.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят