Bloomberg: Белият дом проучва възможността за въвеждане на забрана за внос на уран от Руската федерация

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да въведе забрана за внос на обогатен уран от Русия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според тях представители на Съвета за национална сигурност на Белия дом, Министерството на енергетиката и редица други съответни отдели сега работят по този въпрос.

Вниманието на американската администрация към тази тема се дължи на факта, че работата на Конгреса на САЩ по инициативата е "в застой", отбелязва агенцията. През декември 2023 г. Камарата на представителите прие законопроект, забраняващ вноса на нискообогатен уран от Русия, но Сенатът не го подкрепи.

Делът на ядрената енергетика в САЩ е 20 процента. Страната може да си осигури само една трета от горивото, което идва от Русия. През януари тази година Вашингтон обяви , че е готов заедно със съюзниците си да произвежда нискообогатен уран за гориво за атомни електроцентрали, за да не зависи от руските доставки.

През април президентът на САЩ Джо Байдън обяви , че Съединените щати са произвели самостоятелно първите 90 килограма обогатен уран. По думите му се планира до края на 2024 г. предприятията да могат да произвеждат около тон обогатен уран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят