Дачич: При сегашното положение Русия се бори за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Босна и Херцеговина

Снимка: Уикипедия

Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че понастоящем Русия се е борила за извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), на която ще бъде предложението за резолюция за Сребреница обсъдени, съобщава RTV.

Дачич отбеляза, че Общото събрание на ООН (ОС на ООН) не може да обсъжда въпроса за БиХ, защото това противоречи на член 12 от Хартата на ООН, който гласи, че въпроси, обсъждани от СС на ООН, не могат да бъдат обсъждани от ОС на ООН.

 „Досега смятаха, че всички ще подкрепят резолюцията и че тя ще мине без големи проблеми в Общото събрание на ООН. Можете също така да видите от броя на страните, които са съвносители на резолюцията, че това не е става въпрос за голям брой държави, тоест не става дума за държави, които биха застанали твърдо и предварително ще покажат, че резолюцията със сигурност ще бъде приета“, каза Дачич.

Ръководителят на сръбската дипломация оцени, че вносителите на резолюцията не са очаквали, че Сърбия ще бъде организирана и че ще има много активна дипломатическа офанзива и че той сам е разговарял с 69 министри на външните работи.

„Говорим за незаконно действие, нарушение на Устава на ООН, за което няма консенсус в БиХ, което не допринася за стабилността, за което никой не ни попита. Това е единствената индивидуална резолюция след Руанда за престъпление , която само Сърбия, сръбският народ, заедно с Руанда, беше определена като геноцидна нация“, каза Дачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа