Welt: Ако Додик обяви отцепване, на Балканите ще избухне война след час

Клането в Сребреница се смята за едно от най-големите военни престъпления през последните десетилетия

Ако Додик обяви отцепване, на Балканите ще избухне война след час. Това пише в анализ Welt. Кореспондетът на медията Каролина Дрютен казва още, че ръководителят на сръбския ентитет на Босна и Херцеговина заплашва с ескалация - и може да създаде неконтролируема ситуация.

Клането в Сребреница се смята за едно от най-големите военни престъпления през последните десетилетия. Сега предстои официално да бъде признат за геноцид с резолюция на ООН. Ръководителят на сръбската част на страната заплашва ескалация - и може да създаде неконтролируема ситуация.

Всичко е там. Военните досиета, които доказват как извършителите систематично са планирали и извършвали убийствата. Костите, използвани за идентифициране на жертвите. И присъдата на трибунала за военни престъпления в Хага. Случилото се в Сребреница преди 29 години е доказано, че е геноцид.

Днес бели надгробни плочи, които сочат като стрели към небето, почитат приблизително 8000 предимно мюсюлмански босненски момчета и мъже, които са загубили живота си тук. Защото в очите на извършителите те принадлежаха към грешната етническа група на грешното място. Наоколо зелени хълмове, които създават впечатление за идилия.

Сребреница се намира в сръбската част на Босна и Херцеговина, Република Сръбска. Наскоро площад в града беше преименуван на името на републиката, чиято армия, водена от босненския сръбски генерал Ратко Младич , някога е извършила геноцида заедно с полицията и сръбските паравоенни формирования.

Мунира Субашич загуби съпруга си, най-малкия си син и десетки други членове на семейството. Средно 70-годишният мъж се бори за признание и справедливост с „Майките на Сребреница“. Тя носи бялата си коса, вързана назад. Другите жени я наричат ​​„нашата героиня“.

Героинята изглежда борбена, думите й са отрезвяващи. Политиката на геноцид, казва тя, продължава в поляризираната част на страната. Най-накрая е време да спрем отричането на геноцида и възхвалата на военните престъпления.

Оцелялата от геноцида Мунира Субашич с други жени от групата „Майките на Сребреница“.

За тази цел Руанда и Германия внесоха резолюция в Общото събрание по предложение на босненския посланик в ООН. Подобно на Холокоста и геноцида срещу тутси в Руанда, жестокостите в Сребреница трябва да бъдат международно признати за геноцид, като 11 юли е ден на възпоменание.

Ще има гласуване по него следващия четвъртък. Берлин очаква приемане. Но противниците на резолюцията заплашват с ескалация.

Преди всичко Милорад Додик, президентът на сръбската част на страната. От години той иска да отдели своята сръбска република от босненската държава, а през последните седмици настоява за това по-яростно от преди. Ако резолюцията бъде приета, каза той, босненската държава ще се оттегли от своите процеси на вземане на решения. Това би било де факто спиноф. Той е подкрепен от руския президент Владимир Путин.

„Ако Додик обяви отцепване, тук ще избухне война след час“, казва Камил Дуракович. Той е един от двамата заместници на Додик, бошняк, както изисква конституцията, и деклариран противник на политиката на разделение. Но той не може да направи нищо политически - освен да предупреди за Додик и хората му. Той е искрено загрижен, казва Дуракович, и звучи така.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа