Френски политици разкритикуваха остро идеите на Макрон за ядрени оръжия за защита на ЕС

Думите на френския президент Еманюел Макрон за възможното използване на френски ядрен капацитет за защита на страните от ЕС бяха остро критикувани както от десни, така и от леви политици във Франция. Мнозина го обвиниха в изоставяне на суверенитета, както и в заплаха за сигурността на страната.

"Говорихме за това, но той отрече, излъга. Макрон иска да сподели нашето ядрено възпиране с Европейския съюз. Не му позволявайте да го направи!" - написа Марин льо Пен, ръководител на парламентарната фракция на партията Национално обединение, в X (бивш Twitter). Нейният съпартиец, евродепутатът Тиери Мариани на свой ред изрази мнение, че с подобна политика Макрон „се превръща в национална опасност“ и предположи, че след ядрените оръжия държавният глава може „да даде на ЕС постоянно членство в ООН в Съвета за сигурност.”

„Това е лудост и напълно безотговорна стъпка, която увеличава заплахата от ядрен конфликт в Европа, което противоречи на френската ядрена доктрина,“, каза по радио RTL ръководителят на парламентарната фракция на партията „Неподчинена Франция“ Матилд Пано. В по-обширно комюнике, публикувано от нейната партия в неделя, се предполага, че подобен ход може да сигнализира за готовността на Франция да "се включи в ядреното планиране на НАТО".

„Комбинирането на ядрено възпиране с нашите европейски партньори е фалшива „добра идея“ за отбраната на Европа, както и реална и сериозна заплаха за суверенитета и сигурността на Франция. Държавният глава не трябва да казва такива неща ", каза водачът на избирателната листа на Републиканската партия на предстоящите летни избори за Европейски парламент Франсоа-Ксавие Белами по телевизионния канал Cnews.

Според него разпространението на „ядрения чадър“ към други страни от ЕС би било „предателство“ спрямо французите, като се има предвид колко пари е инвестирала страната в разработването на технологии, плюс самото използване на ядрени оръжия и факторът на възпиране са свързани до особеностите на вземане на решения на държавно ниво, които са различни за всички страни от ЕС. Ако решението за използване на френски оръжия бъде взето на ниво ЕС, това ще отслаби самата Франция, добави той.

„Това всъщност е убийството на Франция! И, очевидно, акт на държавна измяна“, написа лидерът на партията „Патриоти“ Флориан Филипо в Х, призовавайки съгражданите си да поискат оставката на президента. За да подкрепи позицията си, той публикува изявления на първия лидер на Петата република генерал Шарл дьо Гол, че „ако Франция трябва да води война, това трябва да е нейната война“, както и че „ако отбраната на Франция престане да бъде част от националната структура и започне да се смесва или слива с нещо друго, би било невъзможно да се запази държавата."

Европейски ядрени оръжия

В събота френският президент Еманюел Макрон каза, че подкрепя започването на дискусии за противоракетната отбрана, оръжията с голям обсег и ядрените оръжия с участието на страни, които ги притежават или разполагат с американски ядрени оръжия на своя територия. В този контекст той заяви, че „Франция ще запази спецификата на своята доктрина, но е готова да допринесе повече за европейската отбрана“.

През 2020 г. Макрон пусна идеята за европейско ядрено възпиране, водено от неговата страна. Германия не прие това предложение. През 2022 г. Париж отново призова за дискусии с Берлин по въпроса, заявявайки, че предложението все още се разглежда.

След напускането на Великобритания от ЕС, Франция остава единствената страна от Британската общност, която притежава ядрено оръжие. Според официалните данни Париж разполага с около 300 бойни глави. Франция използва балистични ракети, изстрелвани от подводници, и тактически крилати ракети, изстрелвани от въздуха, като превозни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа