Външните министри на балтийските страни твърдят, че Русия потиска GPS сигналите и пречи на авиацията в региона

Външните министри на трите балтийски републики твърдят, че Русия потиска GPS навигационната система и пречи на въздушния трафик в региона на Балтийско море.

 „Ситуацията в балтийския регион близо до руската граница става твърде турбулентна, за да бъде игнорирана“, каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в коментар за Financial Times (FT).

„Ние възприемаме случващото се с GPS като част от враждебните действия на Русия и определено ще обсъдим това с нашите съюзници“, каза Маргус Цахна, ръководител на естонското външно министерство, наричайки това „хибридни атаки“.
Латвийският външен министър Байба Бразе добави, че балтийските страни "приемат сериозно инцидентите" с GPS и са "в контакт с колеги от други държави" по този въпрос.

Изданието обяснява, че в четвъртък и петък два самолета на Finnair, летящи от Хелзинки за Тарту, са били принудени да се върнат на финландското летище поради смущения в GPS. Според FT прекъсвания на навигационната система са били наблюдавани в региона и преди през последните месеци. Вестникът отбелязва, че никоя държава не е поела отговорност за намеса в работата на GPS, но в балтийските страни смятат, че по този начин Руската федерация уж се опитва да защити Калининград от възможни атаки на украински дронове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят