Борел обясни защо западните страни не могат да свалят руски ракети като иранските

Западните страни не могат, по примера на ситуацията с иранската атака срещу Израел, да прихванат руски ракети или дронове, атакуващи Украйна, тъй като в първия случай те са свалили въздушни цели над своите военновъздушни бази и следователно са действали при самозащита. Такива авиобази няма нито в Украйна, нито в други държави, над чиито територии летят руски ракети.

Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на думите на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, публикувани на уебсайта на дипломатическата служба на ЕС.

На въпрос на пресконференцията защо западните страни не могат да помогнат на Украйна да се бори срещу вражеските ракети и дронове по начина, по който помогнаха на Израел този уикенд, Борел отговори: „Не ми задават този въпрос за първи път, това е фундаментален въпрос. Бих бил на мястото на президента Зеленски, разбира се, бих използвал възможността да спомена, че Украйна също е бомбардирана и може би по-ефективно“.

Той е наясно, че една от важните електроцентрали в Украйна (Триполската ТЕЦ) наскоро беше разрушена от Русия именно поради липсата на ракети за украинските системи за ПВО.

Борел увери, че ЕС работи за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

„В понеделник на Съвета с министрите на отбраната се надявам, че ще могат да се поемат твърди и конкретни ангажименти по този въпрос“, каза той.

Ситуацията в Украйна и Израел обаче не може да се сравнява, смята Борел.

Първо, отбеляза той, Израел има "Железния купол", чието изграждане отне много години и е много скъпо. „Дори да имахме парите в кутията, не можеше да бъде построено за една нощ“, каза Борел.

„Второ, ударите на Иран бяха нанесени над авиобазите на армиите на Франция, САЩ, Великобритания и Йордания. Те преминаха през техните бази, които също действаха за самоотбрана. В Украйна няма такова нещо. На територията на Украйна или на територията, над която летят руските ракети, няма военновъздушни бази във Великобритания или САЩ, а още повече в Йордания, затова не може да се даде същия отговор, защото обстоятелствата не са същите“, подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Както беше съобщено, по време на атаката на Иран на територията на Израел военните на Съединените щати и Великобритания участваха в прехващането на въздушни цели . Не се съобщава къде точно е извършено прихващането.
В Белия дом на въпрос дали ще помогнат на Украйна, както помогнаха на Израел, отговориха , че "говорим за различни конфликти, различно въздушно пространство, различни заплахи".

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че ВВС на страната не могат да свалят дронове над Украйна, защото това би провокирало риск от ескалация и мащабна война в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа