ISW: Кремъл се опитва да представи Украйна и Запада като терористи

Москва може официално да обвини Украйна за "Крокус Сити Хол", ако сметне, че пропагандните усилия са недостатъчни

Кремъл се опитва привърже САЩ и Запада към темата за терористичните атаки в Русия, за да генерира по-голяма вътрешна подкрепа за войната в Украйна. Това се казва в ежедневната аналитична сводка на американския "Институт за изследване на войната" (ISW).  

Вчера Руският следствен комитет и Генералната прокуратура заявиха, че ще разгледат призива на Държавната дума (парламентът - бел.ред.) за разследване на предполагаемо финансиране и организиране на терористични атаки срещу Русия от страна на Запада. 

В призива не се споменава изрично нападението в "Крокус Сити Хол". Въпреки това, официални представители на Москва по-рано заявиха, че Западът и Киев са замесени, макар и без да отправят официални обвинения.

Според ISW, Кремъл може да се въздържи от издаване на официално обвинение, тъй като всички налични доказателства продължават да показват, че Ислямска държава (ИД) много вероятно е отговорна за атаката. "Руски официални лица обаче редовно наричат ​​украинските атаки срещу законни военни цели във временно окупираните части на Украйна и Руската федерация „тероризъм“. В същото време Западът е обвиняван за организатор", посочват от института.

В Кремъл вероятно се надяват, че възприемането на украинско и западно участие в атаката в "Крокус Сити Хол" ще увеличи вътрешната подкрепа за войната в Украйна и вероятно ще опита да наложи по-широк възглед за това, което се смята за тероризъм, за да представи украинците като терористи и Запада като спонсор на тероризма. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят