Протест в Куба заради липса на ток и храни

Много градове в Куба са по 14 часа дневно без електричество.

Стотици излязоха по улиците на Сантяго

Стотици хора протестираха във втория по големина град в Куба - Сантяго, заради липсата на ток и храна, предаде Би Би Си.
В много кубински градове има режим на тока, като подаването на електричество е спирано по 14 часа дневно.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел призова за “атмосфера на спокойствие и мир”, като потвърди за провеждането на протеста, но в различен вид от разпространените в социалните мрежи видеозаписи от демонстрацията.

“Няколко души са изразили недоволството си от положението с електроснабдяването и разпределението на храната”, написа Диас-Канел в “Х” и допълни, че “партията, държавата и правителството се грижат за оплакванията, изслушват, водят диалог и обясняват многобройните усилия, които се полагат за подобряване на положението, винаги в атмосфера на спокойствие и мир”.

Президентът на Куба заяви още, че “терористи” от САЩ се опитват да подклаждат нови вълнения. Властта в Хавана обвинява санкциите на Вашингтон за тежкото финансово и икономическо положение на Острова на свободата. Ембаргото на САЩ срещу Куба бе въведено през 1960 г.

Протестите в Куба са изключително редки, но започнаха да се появяват през последните години на фона на икономическата криза на острова. Реформираната през 2019 г. конституция на страната дава на кубинците право да протестират, но законът, който дефинира конкретно това право, е блокиран в законодателния орган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят