Йоав Галант: Израел възнамерява да разшири обхвата на Рафах

Израелският военен министър Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири военната си операция в Рафах, каза министърът на отбраната Йоав Галант в понеделник на старшия помощник на президента на САЩ Джо Байдън, който предупреди срещу мащабни действия в южния град Газа, които могат да застрашат масови цивилни жертви, съобщава Reuters.

Израел описва Рафах, който граничи с границата на ивицата Газа с египетския Синай, като последната крепост на ислямистите от Хамас, чиито управленски и бойни способности се опитва да разруши по време на продължаващата повече от седем месеца война .

След седмици на публични несъгласия с Вашингтон относно планирането на Рафах, Израел на 6 май нареди на палестинските цивилни да евакуират части от града и започна нахлувания на войски и танкове.

„Ние сме решени да разширим наземната операция в Рафах до края на разбиването на Хамас и възстановяването на заложниците“, цитира изявление от офиса на Галант пред гостуващия съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Израел смята, че десетки заложници от трансграничния бунт на Хамас на 7 октомври са държани в Рафах.

Западните сили и Египет изразиха загриженост за съдбата на стотици хиляди разселени палестинци, приютили се там, въпреки уверенията на Израел за хуманитарни гаранции.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA заяви в понеделник, че според нейните оценки 810 000 души са избягали от Рафах от 6 май насам - потенциално повече от половината от населението на града по време на войната.

В изявлението на кабинета на Галант се казва, че той е "представил на съветника (по националната сигурност) Съливан разпоредбите, приложени от Израел за евакуиране на населението от района на Рафах и за създаване на подходящ хуманитарен отговор".

Израел твърди, че неговите сили в Рафа са открили десетки тунели от Синай, което е потенциален срам за Кайро. Египетската държавна информационна служба по-рано отхвърли спекулациите за трансгранична контрабанда към Газа като "лъжи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят