Разрив в израелския кабинет (обзор)

Лидерът на партия “Национално единство” Бени Ганц

Ултиматум към премиера Бенямин Нетаняху

Бени Ганц заплаши с оставка

Министърът от военния кабинет на Израел - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Ганц заяви, че ще подаде оставка, ако до 3 седмици не бъде разработен и приет план за следвоенното управление на Ивицата Газа, предаде “Ройтерс”.

Ганц изложи план от шест точки, който включва връщане на заложниците, прекратяване на управлението на Хамас, демилитаризиране на ивицата Газа и създаване на международна администрация по гражданските въпроси със сътрудничеството на САЩ, Европа, арабските страни и Палестина. Планът също така подкрепя усилията за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия и разширяване на военната служба за всички израелци.

“Ако поставите националното над личното - ние сме с вас в тази борба. Но ако изберете пътя на фанатизма и поведете нацията към пропаст, то ние ще бъдем принудени да се оттеглим от правителството”, каза Ганц на пресконференция в събота.

Бенямин Нетаняху от своя страна заяви, че Ганц е избрал да постави ултиматум на министър-председателя вместо на “Хамас”. По думите му планът би означавал “поражение за Израел”.

Бени Ганц е дългогодишен политически съперник на Нетаняху - той се присъедини към военновременния кабинет в първите дни на войната в знак на национално единство. Неговото напускане ще остави Нетаняху по-зависим от крайнодесните съюзници, които смятат, че Израел трябва да окупира Газа и да възстанови еврейските селища там, пише АП. Социологическите проучвания сочат Бени Ганц като най-вероятния кандидат за следващ министър-председател, отбелязва още агенцията.

В Тел Авив се проведе пореден мащабен протест с искане за оставка на правителството и незабавно освобождаване на заложниците, като се стигна и до сблъсъци с полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток