Губернатор в Италия арестуван за корупция

Губернаторът на проспериращата италианска област Лигурия Джовани Тоти е задържан по обвинения в корупция.

Закопчани са още трийсетина политици и предприемачи - били в комбина с мафията

Областният управител е израснал под крилото на Силвио Берлускони

Джовани Тоти получил близо 2 млн. евро подкупи

Губернаторът на проспериращата италианска област Лигурия Джовани Тоти е задържан по обвинения в корупция.
Агенти на Италианската национална дирекция за борба с мафията и на Финансовата гвардия задържаха Джовани Тоти - президент на проспериращата италианска област Лигурия с административен център Генуа. Избухналият скандал е страхотен, тъй като заедно с именития политик са закопчани още трийсетина души - негови съратници, помощници, влиятелни бизнесмени и футболни босове. Срещу всички е отправено обвинението корупция в особено големи размери с цел облагодетелстване от търгове за обществено строителство, незаконно придобиване на държавна собственост и превръщането ѝ в частна, далавери със сицилианската мафия и т. н.

Джовани Тоти е роден през 1968 г. и е израснал като политик под крилото на Силвио Берлускони, в чиято телевизионна компания започва работа през 1996 г. като журналист. Прави доста бърза кариера в новинарския екип на “Италия 1” - един от трите основни канали на починалия миналата година медиен магнат и експремиер, като се изявява както като водещ на токшоу предавания, така ѝ като специален пратеник в Косово и други горещи точки на планетата. И през 2012 г. Джовани Тоти застава начело на въпросния екип, а давайки си сметка за таланта му да формира общественото мнение, Силвио Берлускони го кани за съветник в неговата дясна партия “Форца Италия!”.

Убедил се в политическия хъс на питомника си, през 2014 г. Белускони пък издига кандидатурата му на поредния вот за попълване на Европарламента и Тоти става евродепутат с най-голям брой спечелени гласове в Северна Италия. Година по-късно обаче “Форца Италия!” го кандидатира на местните избори за губернатор на Лигурия и бившият вече журналист прави на пух и прах представителя на управлавящата дотогава десетилетия наред левица. Успехът се повтаря през 2019 и 2023 г., като Тоти печели всеки път от раз, но вече не като представител на партията на Берлускони, която напуска преди пет години, а като независим кандидат на обединената десница.

Сега обаче прокурорите от Генуа Федерико Маноти и Лука Монтеверде обвиняват дългогодишния президент на Лигурия, че през последните години бил превърнал областта в печатница за пари за негово лично облагодетелстване и на тесен кръг от политически приятели. Така например според магистратите Тоти бил получил 74 000 евро от известния строителен предприемач и бивш президент на футболните клубове “Дженоа” и “Ливорно” Алдо Спинели, като в замяна му бил предаден прочут обществеен плаж, за да го стопанисва като частен. Над 250 000 евро са гушнатите пари за предоставянето на различни концесии на подбрани частни предприемачи в оборотното пристанище на Генуа, 195 000 евро пък са му били предадени “под масата” от фирмите, заети с почистването на големия град. А с пет нули отзад са сумите, дадени на губернатора от собствениците на веригата от супермаркети “Еселунга” от Милано срещу терени в Лигурия за строителство на нови търговски обекти и т. н.

Прокурорите Маноти и Монтеверде устновили още, че Тоти организирал често вечеринки за събиране на пари за изборни кампании без на хоризонта да се задава някакъв вот, като даренията постъпвали директно в собствената му фондация. Обикновено сумата за сядане край банкетната маса била 450 евро, а участниците - между 200 и 250, били най-вече предприемачи от Генуа и други населени места на Лигурия, но не и политици.

Колкото до заиграването с мафията, то тя била облагодетелствана най-често чрез манипулиране от доверени помощници на Тоти на търгове за обществено строителство, като “Коза ностра” се отплащала както с пари в брой, луксозни подаръци и почивки в райски кътчета, така също и с осигуряване на десетки хиляди гласове за поредния политически вот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа