Неджат Ишлер, актьорът, когото българската публика познава от филма “Откраднати очи” (2006 г.), е звездата в новата турска сага “Златната клетка”, която тръгна по Би Ти Ви. В “Откраднати очи” Ишлер изигра брата на главната героиня Айтен (в ролята Весела Казакова). Режисира ги Радослав Спасов, който преди дни претърпя катастрофа и все още е в тежко състояние.

В Турция Ишлер се прочу с противоречивите си персонажи и също толкова противоречивия си характер. Мненията за него варират от възхвала до презрение. Но и за публиката, и за критиците е безспорно едно - Неджат Ишлер е признат за един от най-талантливите актьори от новото поколение в турското кино.

“Аз съм самотник, защото обичам да съм такъв” - казва за себе си той. Напоследък се чувства изтощен от сложните човешки взаимоотношения, в които честността и откровеността са дефицит. Никак не е суетен, даже е твърде небрежен към външния си вид. Макар и рядко дава интервюта, защото “това е част от играта”, и по правило разкрива винаги шокиращи факти. Сякаш за него целта е да отблъсква, вместо да привлича почитатели. Въпреки това феновете му се роят като скакалци. Особено много го харесват жените, а той откровено се чуди защо, след като разкрива, че пие, пуши, псува и не е склонен да се жени.

“Не съм от добрите момчета, които, за да се харесат на обществото, се снимат за кориците широко усмихнати със съпругите, децата и кучето и се надпреварват да участват в разни социални проекти”, заявява сърдитият млад мъж. Обича “да се разтоварва от натрупания гняв”, ходейки на мач и на рок концерти. Фанатично подкрепя футболния отбор “Фенербахче”, настоящите шампиони в Турция. За актьорския си успех с ирония казва, че е “рожба на случайността и капитализма, който изсмуква от него всичко, което може да вземе”. Играе за пари, но ги профуква светкавично - Неджат Ишлер е един от най-високоплатените актьори в южната ни съседка. За участието си в “Златната клетка” той получаваше по 45 000 лири (към 22 000 евро) за епизод.

След 10-годишна кариера Ишлер все още не притежава личен автомобил. Но въпреки снизходителното си отношение към финикийските знаци, за да избяга от шумните страсти на мегаполиса, преди месец си купи селска къща близо до курорта Бодрум. Там се усамотява, а в Истанбул се връща само за снимки. Неджат живее с приятелката си Беррак Тюзюнатач, с която се срещат, докато снимат филма “Драконски капан” на известния режисьор Угур Юджел. Двамата са заедно от две години - ту скарани, ту сдобрени, но някак не могат да се откажат един от друг. И внасят доста смут в жълтата преса.

Киното за Ишлер е по-голяма страст от телевизионните сериали, но мечтае да умре на театралната сцена. “Театърът е жена, която не приема да бъде метреса. На нея не можеш да изневериш. Това е единственото място, където мигът наистина е неповторим.”

Още от малък Неджат играе в театралната трупа на училището. Записва актьорско майсторство в Академията за изящни изкуства в Истанбул “Мимар Синан”. След дипломирането си през 1995 г. с още двама приятели актьори създава трупата “Театър на героите и шутовете”, където играе и поставя собствените си пиеси. Вдъхновен от личния си опит, издава и три книги - “Странни градски истории”, “Ние, горките мъже”, “Самотата е моята тайна любовница”. През 2008 г. на престижния филмов фестивал “Златният портокал” в Анталия Неджат Ишлер играе главните роли в два от наградените филма: “Яйце” на Семих Капланоглу и “На ръба на живота” на Фатих Акин.

И двамата майстори споделят за него, че са го избрали, защото “играе без правила и влиза от един калъп в друг”. Той се харесва и на Емир Кустурица, с когото снима рекламния филм на “Мави джинс”. Кустурица предлага роля на Ишлер в новия си филм за балканскитенрави, който ще се снима в Белград, Сараево и Истанбул.

“В един филм всичко е позволено. Можеш да убиеш някого и да не те пратят в затвора за това.” Както и признанието: “Да, хубаво е всяка седмица на сметката ти да постъпват големи суми, но след известно време се чувствам виновен, че допринасям за този сектор, сякаш съм преспал с малолетна проститутка в Банкок.”


ВИКИ
08.06.2011 08:21:18
0
0

КОЙ ГИ ГЛЕДА ТЕЗИ БОЛАМАЧИ ,ЧЕ ?! ЗА ПАРИ НЯКОИ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЯМИРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола