“Дървото на живота” пусна дебели и здрави корени в колективното киноманско въображение и никоя критическа брадва не ще може да отсече разклоняващото се влияние на този филм. Мистичният нов шедьовър на енигматичния американски режисьор Терънс Малик е всичко това, което не очаквате да ви се случи в тъмния салон.

Уникалното 138-минутно преживяване е толкова извън конвенциите на класическото повествование, че си навлече определения като “визуална поема”, “симфония”, “медитация”, дори “молитва”. Хората, които не могат да гледат филм без ясен сюжет, добре разработена интрига и релефно очертана драматургична конструкция, никога не трябва да се катерят на “Дървото на живота”. Но за феновете на лиричното, метафизично и импресионистично кино качването е задължително, а слизането - невъзможно.

Терънс Малик е създал изключително амбициозно произведение, чрез което задава най-важните въпроси. Това е творба за мястото на човека във вселената, за произхода на живота и смисъла на съществуването. Както в другите филми на Малик, и този е наситен с вътрешни монолози и въпроси към Бог. Религиозното усещане е тук, без да има и нюанс на пропаганда или верска догматичност.

Брад Пит и Джесика Частейн играят бащата и майката в едно семейство от средната класа в Тексас през 50-те години. Те имат трима синове, а най-големият се превръща в централен човешки образ на филма със своето търсене на причина за всичко, което се случва.

Малик накъсва картината на момчешкото съзряване с една монументална фреска за създаването на космоса, еволюцията на видовете и отношенията между динозаврите.

Да, в крайна сметка това е един як философски филм с динозаври. Какво повече може да се иска?!


Ясен
02.06.2011 23:27:44
0
0

Уникален текст!

Aliya
03.06.2011 09:17:27
0
0

Чудесен филм, истинска човешка история – разтърсваща те в най-съкровеното ти. Трогателно е да видиш силен, млад и амбициозен мъж, който живее според духа на своето време, спазващ писаните и неписани правила на своето общество, педантичен, упорит и талантлив, агресивен и умеещ да се доказва и бори за свое място под слънцето, как изведнъж проумява безсмислието на всичките си досегашни усилия, стремежи и амбиции. И прозира за Истинската действителност – онази ненатрапващата се, невидимата, кротката и непретенциозната, скритата и съдържащата се отвъд всичко видимото, истинската действителност на Любовта и Благодатта, на която се крепи светът. Или както го е казал мъдрецът: „Трийсет спици се сключват в главината на колелото, но то се движи благодарение на празнотата помежду им!” – Лао Дзъ

иван
05.06.2011 23:21:43
0
0

ПО ЗАУХАВ И НЕРАЗБРАН ФИЛМ В ЖИВОТА МИ НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ .ИЛИ МОЖЕ БИ Е ТАКА ЗАЩОТО НЕ СЕ ДРУСАМ С НАРКОТИЦИ

Радков
10.06.2011 11:45:09
0
0

Сууупер абстрактен филм.Прекалено мн дълбоко-екзистенциални въпроси се разтягат в продължение на 2 часа.Голяма част от публиката си тръгна след първите 30 минс.Оценките в ИМДБ са неадекватни.Трейлърът също.Ако искате да гледате научнопопулярни филми за сътворението на света и смисъла на живота си свалете някоя серия за планетата от the very best of Discovery channel ,гледайте The Big Bang и изригването на вулканите,заобиколете се със свещи и тамян и си спестете 10 лв. за билет.Най-безперсонажния филм в цялата кариера на Брат Пит и Шон Пен взети заедно.Шон Пен даже повече ми харесваше в ролята на хомосексуалния Харви Милк.

asen
20.06.2011 22:41:32
0
0

Не ,не и не.

Симов
24.06.2011 00:00:07
0
0

Нямя такава тъпотия!!! Направо умрях от яд че отидох да гледам такова нещо!!! Немога да повярвам че има болни мозъци които създават подобни тъпотииии!!!!

Сашо
24.06.2011 14:30:25
0
0

Убийствено тъп филм!!!!!!!!!!!!!!! Ако мразите някого му препоръчайте да го гледа, но трябва много да го мразите.

plaaam
19.07.2011 15:37:30
0
0

До всички сашовци, симовци, асеневци, ивановци и пр. мозъци. То е ясно, че сте зарязали багажа си назад във времето и сте се запътили за никъде, но моля ви, не ни натоварвайте с мнението си, което така безкомпромисно издава ценностната ви система. Лоша услуга си правите като си отваряте устата (ако се чудите откъде ви идва). Нямам търпение да гледам филма. Както и не се сдържах да споделя мнението си за приматите. Мир и любов за всички.

:)
04.08.2011 22:57:23
0
0

Филмът е много красив и изключително силно въздействащ, а самият Малик отново ми доказа, че е гениален.

Тончев
09.02.2012 19:28:09
0
0

Този Малик добре ли е? Така става с всеки по-известен режисьор - като си повярва - само гледай! Изперква с глупостите си. И какво се превъзнасят няколкото жалки критици, на които е платено да пишат тук и там - за да не станат зян парите на българския киноразпространител! И що за изкуство е това, което не е разбрано от народа - ето тръгнали си след 30-тата минута. Ама че търпелив народ сме!



1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола