“През миналото лято за първи път ми се появи слънчева алергия. Много се учудих, защото съм на 27 г., и не съм очаквала на такава възраст да отключа оплакването. Интересува ме какво е лечението?

Това написа читателката ни Лиляна Емилова от София на електронната поща на вестника. За да й помогнем, се свързахме със специалист. Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате на страниците ни да ви консултира водещ лекар, пишете ни на електронната поща zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Доц. Мирослава Кадурина е началник на Катедрата по дерматология и алергология във ВМА в София:

С настъпването на лятото в дневния ред на обществото се поставя темата за фотопротекцията (слънцезащита - б. р.). Концепцията по темата се детайлизира във времето и по тази причина от тоталното припичане на плажа стигнахме до пълната протекция от слънцето. Истината обаче е в средата.

Човек може да отключи алергия в различни етапи от живота си. Зависи от агресивността на външния свят, генетичната сила на самозащитата, както и от начина на живот. Затова трябва да подчертаем, че хората не се раждат с алергиите, а те се развиват във времето.

Докато се е развивала научната концепция за излагането на слънце, години наред ние сме събирали погрешно лъчите му. Тоест слънчевите бани са били твърде агресивни, без човешката кожа да е пригодена за подобно въздействие. Нашите прадеди например не са се пекли по този начин. Модата на шоколадовия тен идва в началото на ХХ век, в резултат на което вече няколко поколения събират слънце в кожата си, без да имат защита срещу него както е при негроидната раса (тя притежава много меланин и той е преграда за описаното въздействие). Представителите на бялата раса си изграждат меланин, правейки тен. Понякога градивният процес е твърде агресивен, организмът не може да го компенсира и изпада в неспецифично възпаление, т. нар. слънчева алергия. Тя може да се прояви навсякъде - по лицето, ръцете, шията, по цялото тяло. Това си е дерматит, провокиран от слънцето. Независимо какъв ще е алергенът (причината), кожата реагира чрез сходни механизми. Ако например имате алергия към никел, а коланът на панталоните ви е причинителят на раздразнението на кожата около токата, реакцията пак ще бъде същата - сърбящ обрив.Възможно е въпреки използваните защитни кремове пак да се стигне до слънчева алергия. Тя се потвърждава чрез клиничните симптоми и с фототестове, за да се установи каква е чувствителността на кожата.

По принцип хората трябва да знаят, че алергичното тестване може да потвърди, но не и да отхвърли алергията. Тоест не винаги тестът ни дава 100% резултат, като причините за това са най-различни. Лечението предвижда приемане на малки дози селектирани ултравиолетови лъчи, които организмът приема постепенно. Терапията продължава около 2-3 седмици. На практика се прилага фототерапия. Както хората на изкуството, така и ние, дерматолозите, боравим с различните дължини на лъчите на ултравиолетовата светлина. Разполагаме с модерна апаратура, която се използва според диагнозите. Затова и на тазгодишната Лятна академия по практична дерматология и естетична медицина, която ще се проведе в София от 8 до 11 юни (виж материалът по-долу), е отделен специален курс за фототерапия. Вижте, ултравиолетовите лъчи са не само вредни. За някои болести са много полезни, но в определени дължини и филтри. Същото важи и за лазерите.

Здравната каса поема лечението на пациент със слънчева алергия, ако тя е тежко изявена и човекът лежи в болница.

Световни величия на Лятната академия по дерматология: Биологичните медикаменти дават нови надежди

- Модерните биологични медикаменти, които действат на субклетъчно ниво, помагат в лечението на тежки заболявания като псориазиса. За новите надежди, които медицината дава на хората с тази тежка диагноза, лекция у нас ще изнесе един от най-големите световни учени в имунологията проф. Джордж Щингъл.

Той е сред светилата, поканени на Третата лятна академия по практична дерматология и естетична медицина, чийто президент е доц. Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология и алергология във ВМА. Почетен председател на международния форум с над 500 участници е ген. Стоян Тонев, шеф на Военна болница и национален консултант по дерматология.

В Лятната академия ще участват лекари от Македония, Израел, Гърция, Румъния и др.

“Във ВМА прилагаме биологичните медикаменти при тежките форми на псориазис, а разходите по лечението се поемат от болницата. Тъй като то е много скъпо, преговаряме със здравното министерство да започне да ги поема касата”, каза доц. Кадурина. Тя добави, че биологичните продукти блокират т. нар. каскада на възпалението и прекъсват причината за заболяванията. Новите препарати помагат също при ревматоиден артрит и при много имунни болести.

“Надявам се до края на годината да съставим програма за тежките случаи на псориазис, която да покрива лечението и то да е безплатно за пациентите”, каза доц. Кадурина. Нейна цел е последните достижения на науката и медицината да са на разположение на болните българи.

- За най-новите възможности на диагностиката в дерматологията наши лекари ще обучи проф. Гюнтер Бург от Цюрих по време на Лятната академия. Той е неин почетен член. Чуждият специалист се занимава с лечението на опасните лимфоми. Проф. Ив де Прост, посветил живота си на атопичния дерматит - т. нар. позната детска екзема, ще съобщи модерното й лечение. Проф. Мирослав Радман от Париж ще издаде какви са причините за биологията на стареенето, а проф. Едгар Бимер ще обяви последните тенденции в пластичната хирургия.

“Трябва да знаеш, за да можеш да видиш проблема. А когато виждаш, знаеш как да помогнеш. Това е идеята на Лятната академия”, завърши доц. Кадурина. И подкрепи твърдението си с пример: “При мен дойде болен със саркоидоза (специфична инфекция на тъканите, обикновено започва в белия дроб), за когото помислили, че просто има плоски брадавици по лицето му. И му ги изгорили. А всъщност ставаше дума за тежък белодробен проблем с такава изява.”

Бабини рецепти

Малцина знаят, че многогодишното тревисто растение саркофай има противовъзпалително действие. То намира приложение (само външно) при зъбобол, ангина, ревматизъм, подагра и краста.

Това пише в “Специализираната енциклопедия на лечебните растения” на Книгоиздателска къща “Труд”.

Растението е с плодове с продълговато яйцевидна кутийка. Цъфти през юли-август, плодоноси през август-септември. Расте по сухи буренливи места докъм 1000 м надморска височина в цялата страна.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола